Stranci već kupili 40.000 nekretnina

HRVATSKA – U devet godina dozvolu za kupnju nekretnine dobilo je samo 3553 stranih državljana, pa stranci sada otvaraju tvrtke koje potom lakše postaju vlasnice nekretnina

Posljednjih nekoliko godina nekretnine u Hrvatskoj, posebice uz obalu, postale su izuzetno zanimljive strancima. Neki poduzetniji strani državljani u prometu nekretninama u Hrvatskoj uvidjeli su izvrsnu poslovnu priliku pa danas nekretninama na otocima, posebice Braču i Hvaru, gotovo isključivo mešetare upravo stranci, koji su dovoljno maštovito doskočili nedorečenostima hrvatskog zakonodavstva i uspješno ih zloupotrebljavaju. Da zaobiđu dugotrajnu administraciju i ubrzaju put za dobivanje dozvole za kupnju nekretnine kao fizičke osobe – koju im izdaje Ministarstvo vanjskih poslova – strani državljani otvaraju tvrtke u Hrvatskoj koje potom lakše postaju vlasnici nekretnina. Crne brojke pokazuju da je na takav način između 30.000 i 40.000 mahom atraktivnih nekretnina otišlo strancima. Međutim, nema točnih podataka o broju nekretnina čiji su vlasnici strani državljani. Službeni podaci odnose se samo na strane državljane koji na svoje ime kupuju nekretninu i čiji su zahtjevi za stjecanjem nekretnine u Hrvatskoj pozitivno riješeni. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore od 1995. do kraja 2004. godine, dozvolu za kupnju nekretnine dobilo je 3553 stranih državljana. Među njima je najviše Nijemaca – čak 2102. Slijede Austrijanci (731), Mađari (128), Britanci (81), Amerikanci (77) pa Danci (51).

Međutim, zbog pravnih dosjetki, stranci i bez dozvole Ministarstva vanjskih poslova, koje se vodi načelom reciprociteta, mogu kupovati hrvatske nekretnine. Tako se inozemni posrednici u trgovini nekretninama na Braču i Hvaru broje u stotinama, no na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su legalno prijavili posao u Hrvatskoj i koji državi plaćaju porez. Britanac Tom Waddington u Supetru na Braču vodi agenciju Pioneer Properties, tvrtku kćer Honey Villas Toursa. Uz engleski menadžment, kroz lokalnu mrežu, Waddington nudi sve – od gotovih luksuznih apartmana do građevinskog zemljišta. Pioneer Properties svoje klijente prati i zastupa u svim pravnim poslovima i nakon kupnje se brine o nekretnini, o njezinu iznajmljivanju, izgradnji ili daljnjoj prodaji. Najveći interes vlada za kupnju gotovih kuća. »Danas u prosjeku za trosobnu kuću s pogledom na more na Braču treba izdvojiti oko 150.000 eura. Cijene su posljednjih godina rasle. Hrvatska je na početku svog razvojnog ciklusa. Gospodarski potencijal obale počinje zanimati zapadnu Europu«, kaže Waddington. Pioneer Properties svoje klijente informira i o hrvatskoj zakonskoj regulativi te o mogućnostima i uvjetima pod kojima stranci u Hrvatskoj mogu otvarati tvrtke.

U Supetru je agenciju osnovala i Britanka Alison Ruth. Njezina tvrtka ne bavi se posredovanjem u prodaji nekretnina nego isključivo nudi usluge gospodarenja imovinom stranaca na otoku. Zanimanje Britanaca za kupnju i prodaju nekretnina na Hvaru je mnogo veće nego na Braču. Posljednjih godina zbog toga je naš najsunčaniji otok postao poprište brojnih »građevinskih skandala« koji uznemiravaju domicilno stanovništvo koje s pravom strahuje od betonske devastacije otoka. Hvarom kruže priče da će pokraj Sućurja Britanci na parceli od 80.000 metara četvornih sagraditi 5000 apartmanskih postelja. Važno je istaknuti da na cijelom Hvaru trenutačno ima samo 2500 kreveta. Budući da taj posao još nije počeo, ne zna se je li riječ o malomišćanskoj ćakuli, postoje li ti Britanci uopće i hoće li zbilja betonirati tih 80.000 »kvadrata« uz more. »Moja je agencija vjerojatno jedina na otoku koja uredno prema državi ispunjava sve obveze, ali mi najmanje posredujemo u prodaji nekretnina. Preko nas posluju sve veće europske agencije za promet nekretninama«, kaže Hrvoje Šimunović iz agencije Transactor u Starom Gradu na otoku Hvaru. Prema njegovim riječima, strane agencije koje se na otocima bave prometom nekretninama uglavnom su off – shore kompanije.

U posao s nekretninama ušao je i Neil Lewis, britanski DJ iz Ministry of Sound, koji je prošlog ljeta u Jelsi na Hvaru s kolegom Timom Coulsonom otvorio klub »Vertigo« u bivšoj diskoteci »Mlin«, donijevši dašak Europe u malo mjesto u turističkom usponu. Oduševljen mirnim načinom života i prirodnim ljepotama, DJ Neil odlučio si je u Jelsi sagraditi vilu. »Nije točno ono što se u Jelsi priča da sam otvorio tvrtku za promet nekretninama i da gradim hotele. Gradit ću vilu za sebe i svoju obitelj i ne namjeravam je prodavati, niti je kanim iznajmljivati«, kazao nam je poznati britanski glazbenik. Za Jelsu se, kaže, odlučio zbog netaknute ljepote, ugodnih ljudi i mira. Francuska i španjolska obala su, kaže, prenapučene. U Europi više nigdje osim kod nas, tvrdi Lewis, nema ovakvog mira, ljepote i čistog mora. Saša Brnabić Irena Dragičević Silvana Oruč Ivoš Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>