Strancima ni traga

ZAGREB – Međunarodna vrtna izložba Floraart, koja ove godine obilježava 40. obljetnicu održavanja, okupila je u Boćarskom domu 140 domaćih i 25 inozemnih izlagača koji su svojim atraktivnim nastupima privukli veliki broj zaljubljenika u prirodu i njezinu estetsku funkciju.

Tako se na štandovima, ali i u uređenim vrtovima, sve šarenilo od raznih vrsta cvijeća, ukrasnog drveća i grmlja, uz koje je bila bogata i ponuda supstrata i sjemena, raznih strojeva, bazena, fontana i vodoskoka, kao i umjetničkih radova na temu cvijeća. Bila je prava šteta što većina inozemnih izlagača nije bila prisutna uz svoje izloške pa su tako posjetitelji ostali uskraćeni za informacije »iz prve ruke«. Posebice se to odnosi na nizozemske i danske izlagače jer su upravo njihove cvjetne površine plijenile veoma mnogo pažnje. Mnoge je zbunila i činjenica što se kao inozemni izlagač navodi SAD-ova tvrtka »Hunter«, proizvođač sistema za navodnjavanje, koju na izložbi zapravo zastupa zagrebački »Zrinjevac«.

Ista je situacija i s austrijskom tvrtkom »Catec«, proizvođačem prirodnih insekticida biljnog podrijetla, koju na sajmu zastupa također hrvatski predstavnik. Kako saznajemo upravo od tih predstavnika, takva praksa je posve normalna. Za razliku od njihovih slučajeva, autentične podatke na izvornom jeziku izlagača posjetitelji su mogli dobiti od naših susjeda Slovenaca koji su na sajmu promovirali park cvijeća »Mozirski gaj«. Kako su nam pojasnili, predstavljanjem na sajmu privlače posjetitelje u svoju zemlju, na svoje sajmove cvijeća, i tako nastavljaju suradnju dviju zemalja. A upravo je suradnja odnosno prodaja i kupovina najvažniji element ovakvih manifestacija koji je do izražaja došao i na ovogodišnjem Floraartu koji se razgledati može sve do nedjelje. D. DELALE Izvor: Novi list www.novilist.hr

garaže i ograde – gradimo.hr

]]>