Stubište, stubišne ograde

Ravne ili spiralne, s podestom ili bez podesta, izrađene od drveta ili kombinacije drveta, stakla i čelika, lakirane, nauljene ili prevučene slojem (transparentnog) bezbojnog laka. Želje i zahtjevi u pogledu suvremenog stubišta raznoliki su kao što je raznolika sama mogućnost oblikovanja stubišta.

Prirodan izgled

Svejedno jeli riječ o vlastitoj kući ili stanu – u okviru naša četiri zida nastojimo postići što ugodniju atmosferu. Materijal kao što je drvo idealan je suputnik svakom stanu – ili kao dio namještaja, poda, zidnih ili podnih obloga ili čvrstih i statičnih elemenata kao što je stubište.

Drvo je danas traženije nego ikada ranije i u pravom smislu riječi zadovoljava zahtjeve za stanovanjem u prirodnom i ekološkom prostoru više nego bilo koji drugi materijal. Stubište je kao dio unutarnjeg uređenje sve više u središtu stanovanja, postalo je gotovo dio stambenog prostora pa u tolikoj mjeri može i utjecati na ukupni izraz stambenog ambijenta.

Sigurne i čvrste stube

Možemo zasigurno reći rijetko koji predmet ili element u stanu tako intenzivno trošimo kao što je to slučaj sa stubama. Dan za danom penjemo se i spuštamo stubama – žurno ili ugodno i lagano, bosih nogu ili u teškim cipelama, praznih ruku ili noseći u rukama mnoštvo stvari, ponekad preko stubišta transportiramo čak cijeli namještaj.

Svejedno radi li se o stubama u novogradnji ili staroj gradnji – dovoljno je razloga ovdje navedeno da se stubištem pozabavimo kao vrlo važnim dijelom našeg stambenog prostora. Iz dosadašnjeg iskustva moguće je povući glavne smjernice u pogledu planiranja i konstruiranja stubišta.

Npr. Širina stuba od jednog kraja ruba do drugog trebala bi iznositi najmanje 80 cm, a već širina od 90 cm ili čak 100 cm zasigurno je još bolje rješenje jer na taj način ne samo da ćemo se po njima sigurnije kretati nego ćemo po njima lakše transportirati veće predmete ili dijelove namještaja. Kad je riječ o visini odnosno međusobnoj razlici stuba prema visini i/ili dubini onda ta vrijednost iznosi 18/26 cm. Tako kod prosječne visine kata od oko 260 do 285 cm stubište bi trebalo sadržavati ukupno 15 stuba.

Vrste stubišta

S obzirom na stil gradnje i konstrukcijski oblik stuba razlikujemo više vrsta stubišta. Razlikujemo takvo stubište kod kojeg stube koje imaju nosače s obje strane (obrazno stubište) ili takvo stubište kod kojeg se stube nalaze na nosačima (sedlasto stubište).

Postoji i takva izvedba stuba koje imaju samo jedan nosač, uglavnom se on nalazi u sredini (stubište s priječnicom). Kod visećeg stubišta pojedine su stube pričvršćene jednom stranom na zidu ili su pričvršćene jednim dugim okvirom. Ako su pojedine stube posložene u okrug oko jednog čvrstog i fiksnog oslonca onda govorimo o spiralnim stubama.

Ako se odlučimo za ravno stubište onda ćemo imati direktan pravac prema gore i bez ikakvog zakretanja. Za svladavanje uspona često se grade i zavojite stepenice. Ukaže li se potreba za promjenom pravca kretanja stepenica za 90° ili 180° to je jednostavno napraviti postavljanjem podesta na stubištu – tako dobijemo stepenice s podestom.

Mali savjetnik

Svako stubište koje ima više od tri stepenice treba imati i stubišnu ogradu. Stubišna ograda u obiteljskoj kući treba biti 90 cm visoka. Ako u kući ima djece stubišna ograda mora tako izgledati i tako biti konstruirana da djeca i ne pomišljaju na penjanje ili klizanje po njoj.

Ako je stubišna ograda izrađena od prečki njihov međusobni razmak ne smije biti veći od 12 cm kako djeca ne bi mogla progurati glavu i nakon toga pasti. Rukohvat treba biti odmaknut od zida najmanje 6 cm.

]]>