Sudski pozivi i opomene stižu mobitelom i internetom

ZAGREB – Osim plaćanja PDV-a, prijave i odjave zaposlenika putem interneta, te podnošenja porezne prijave elektroničkim putem, hrvatski će građani ove godine putem interneta i svojih mobitela moći plaćati administrativne pristojbe. Istim će im putem stizati pozivi na sudske rasprave, i opomene sa sudova.

 

To su samo neke od novosti što ih u ovoj godini najavljuju iz "e-Hrvatske", gdje se komunikacija građana i poduzetnika s javnom upravom nastoji olakšati korištenjem svih oblika tehnologija, uključujući i mobilne. Za projekte informatizacije u ovogodišnjem je proračunu predviđeno 1,142 milijarde kuna, ili 20 posto više nego prošle godine. – Tražit ćemo najbolje primjere usluga koje se mogu kvalitetno prilagoditi korisnicima mobilnih telefona, a nastojat ćemo preuzeti rješenja drugih zemalja, poput upućivanja poziva na sudske rasprave, slanja opomena sa sudova i plaćanja administrativnih pristojbi, – najavljuje Miroslav Kovačić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku. – Na početku 2005. godine zacrtali smo da ćemo dostići brojku od sto tisuća korisnika širokopojasnog pristupa internetu. To smo i učinili, a u dogovoru s T-Comom, kao jednim od dva glavna dioničara, tražili smo i značajno smanjenje cijena. Očekujemo da će se cijene dalje smanjivati, a tome bi trebala pridonijeti i veća konkurencija, – kaže Kovačić.

On očekuje da će se u razvoj širokopojasnog prijenosa podataka ove godine uključiti i lokalna zajednica, i to financiranjem izgradnje infrastrukture za brzi internet do svojih krajnjih korisnika. Time bi se, između ostalog, potaknuo i pravi val izravnih investicija u lokalno poduzetništvo, smatra Kovačić, te naglašava da već nekoliko gradova – Zagreb, Rijeka i Varaždin, imaju razrađene planove za tzv. digitalne gradove. Kovačić naglašava kako će se njegov ured ove godine prvenstveno baviti poticanjem proizvodnje e-sadržaja, i njihovog korištenja u upravi. Brzi internet može biti izvrsna platforma za razvoj sadržaja za obrazovne i zdravstvene sustave, rad na daljinu i javnu upravu, ističe Kovačić, te najavljuje da će država poticati razvoj širokopojasnog prijenosa u svojim sektorima, kao što je to već učinjeno u sustavu obrazovanja.(LJ.B.M.) Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>