Sustav prozračivanja zimskih vrtova

Što je veći prostorni volumen utoliko je jednostavnije pomoću malih otvora realizirati ugodnu unutarnju klimu.

Ulazni zrak u na zimskom vrtu treba biti što niže pozicioniran kako bi se na taj način uz pomoć prirodnog strujanja odnosno odvođenja zraka preko krovnih otvora i nagibnih prozora uspješno i učinkovito realizirao takozvani “efekt kamina”.

“Efekt kamina” izvrsno funkcionira kad temperaturna razlika između otvora tj. ulaza i izlaza zraka iznosi oko 5° C.

Visinska razlika između ulaznih i izlaznih otvora za zrak treba iznositi najmanje 3m (kad imamo zimski vrt koji pokriva prostor do visine jednog kata) odnosno 6m (kad se radi o konstrukciji zimskog vrta koja se proteže na dva kata).

Nemojmo smetnuti s uma da mnogi (otvoreni) otvori na zimskom vrtu mogu rezultirati pojavom propuha zbog čega se ugrađuju mehanički sustavi za prozračivanje s aksijalnim filtrima.

Ova tehnička rješenja proizvode neznatnu količinu buke uz istovremenu vrlo učinkovit i velik stupanj izmjene zraka, a upravo je to ono što se pozitivno odražava na zdravu unutarnju klimu.

Zahvaljujući optimalnom načinu rada zrak se u unutrašnjosti brzo izmjenjuje i unutrašnjost zimskog vrta tijekom ljetnih mjeseci dostiže temperaturu koja je oko 3° C iznad vanjske temperature.

Na ovaj način nije moguće rashladiti zrak – rashlađivanje zraka moguće je samo uz pomoć klimatizacijskog sustava odnosno klima uređaja.

U posljednje vrijeme vrlo su popularni kombinirani klimatizacijski sustavi koji ne samo da ugodno hlade nego su u stanju i učinkovito zagrijavati prostor oko sebe – ovi uređaji temelje se na tehnologiji rada toplinske pumpe pa su stoga vrlo učinkoviti, ekološki prihvatljivi i financijski isplativi.

]]>