Suvremena rješenja za grijanje stambenih prostora

 

Istovrememo to znači i postizanje vrlo ugodne klime u stambenom prostoru: pod je zahvaljujući grijanju topao, a zrak je prema stro

Topli zrak koji konstantno struji od dna prema gore pojačava osjećaj ugode. Moguće je temperaturu zraka i sniziti stupanj – dva jer su pod i zidovi zahvaljujući podnom grijanju u prosjeku topliji. Smanjenje topline za jedan stupanj znači i uštedu 6% od ukupno utrošene energije, a time štedimo i novac.

Već dugo godina podno se grijanje ne smatra luksuznom opremom. U pravilu podno grijanje financijski gledano nije skuplje nego konvencionalno grijanje. Polietilenske cijevi i instalacije podnog grijanja otporne su na koroziju, visoke temperature i tlak, a i ekološki su prihvatljivo rješenje.

Osim toga podno grijanje ravnomjerno i optimalno zagrijava podnu površinu. Postoje i stručni časopisi i literatura koji nude detaljnije informacije o ovakvom načinu grijanja. Ovakve je časopise i literaturu moguće i posuditi.

Često priključci za stare radijatore ne odgovaraju novim radijatorima i stoga je i njih potrebno zamijeniti ili prilagoditi što često nije nije jeftino. Upravo iz toga razloga potrebno je pripaziti, no raduje nas činjenica što danas postoje i nova rješenja koja se bez problema ili dodatnih troškova mogu priključiti na stare instalacije.

Tako se suvremeni, optimalni i štedljivi radijatori, koji uz to i vrlo dobro izgledaju, lako i bez dodatnih troškova mogu priključiti na postojeću infrastrukturu. Svejedno radi li se o stambenom ili uredskom prostoru – atraktivan se dizajn novih radijatora svugdje izuzezno uklapa.

K tomu novi radijatori raspolažu prvorazrednim tehničkim karakteristikama, jednostavnim načinom održavanja i visokim i vrlo uvjerljivim načinom zagrijavanja.

Futuristički dizajn radijatora

Ako se radijatori nekada i bili nužno zlo zahvaljujući prije svega svom nezgrapnom izgledu, danas oni zahvaljujući izvanrednom dizajnu i opremljenosti pristaju na svaki zid i uklapaju se u unutarnji interijer kao bilo koji drugi suvremeni element pokućstva.

Suvremeni radijatori zahvaljujući svom futurističkom izgledu ponekad zaista ostavljaju na nas snažan dojam. Ovakvi se izvori topline ne uklapaju samo u moderne kupaonice nego i u bilo koje druge suvremeno opremljene prostorije. Sa suvremenim tehničkim i dizajnerskim karakteristikama modernih radijatora u korak ide i njihova boja.

Danas se ne moramo iključivo odlučiti za bijelu boju. Na raspolaganju nam stoji mnoštvo boja i nijansi: jarko crvena, plava, zelena ili crna.

Dizajnerski oblikovani

Ono što vrijedi za nove radijatore vrijedi i za suvremene toplinske peći. Mjesta je u kući uvijek premalo. Tko se nije ljutio ili nervirao zbog činjenice da toplinska peć često zautima cijeli prostor u podrumu?

Ovaj bismo prostor mogli zasigurno i bolje iskoristiti, npr. za uređenje male privatne fitnes dvorane, mjesto za bavljenje slobodnim aktivnostima, bavljenje hobijem ili mjesto za uređenje bara. Ali što onda učiniti sa grijanjem?

Ovakve probleme više nemamo zahvaljujući novim toplinskim pećima. Nova rješenja ne zauzimaju puno mjesta, ne stvaraju buku niti prljavštinu i jednostavno ih je postaviti u bilo kojoj prostoriji u objektu.

Osim toga toplinske peći i vrlo su dobro dizajnerski izvedene. Što se tiče boje niti tu ne zaostaju ni najmanje, naprotiv moguće su različite boje. Na taj način nova se rješenja izvanredno integriraju u svaki prostor. Da je pored ugodnog dizajna riječ i o prvoklasnoj tehničkoj funkcionalnosti ne treba posebno niti spominjati.

Komfor pod nogama: podno grijanje

Zakonske odredbe koje bi u budućnosti mogle regulirati i znatno utjecati na štednju i racionalno postupanje s energijom sigurno će utjecati na odluku za koja se idejna i tehnička rješenja odlučiti kad je riječ o instaliranju grijanja u vlastitom domu.

Dok zahvaljujući suvremenim radijatorima temperaturu u prostorijama možemo brzo regulirati, dotle površinsko grijanje nudi konstantnu i vrlo ugodnu temperaturu u prostorijama i pri tome mu je potrošnja energenata minimalna.

Tko se kod renoviranja ili izgradnje novog doma odluči za „kombinirano rješenje“ , odnosno za kombinaciju više tehničkih rješenja kad je riječ o grijanju vlastitog doma, taj će napraviti ispravan korak i uštedjeti će novac u budućnosti.

]]>