Svakih petnaest dana nicat će jedna etaža Esseker centra!

OSIJEK – Stambeno-poslovni objekt Esseker centar gradi se prema predviđenoj dinamici, a, kako je i najavljivano, iz građevinske jame iznikle su do danas dvije etaže podzemnih garaža i trenutačno najviša kota objekta u izgradnji izravnala se s kotom terena Šamačke ulice.

Prostalo je još izbetonirati dio armiranobetonske deke iznad parkirališne etaže na razini minus jedan, odnosno, deke koja dijeli podzemne etaže od poslovnih prostora u prizemlju. Ivan Šapina, direktor i suvlasnik tvrtke Panteon d.o.o., koja je investitor luksuznog objekta na prestižnoj lokaciji u najužem središtu grada, najavljuje kako će zbog ugradnje 400 prostornih metara betona na preostali neizbetonirani dio deke morati biti zatvorena Šamačka ulica zbog prilaska strojeva tom dijelu građevine. No zatvaranje neće prouzročiti teškoće jer će se deka izbetonirati tijekom noći. Završetkom tog betoniranja izravnat ćemo se s cestom u Šamačkoj ulici. U podzemnim etažama već traju instalacijski radovi, od ugradnje cijevi za odvodnju u kanalizaciju do ventilacijskog sustava, a betonske površine majstori bruse kako bi ih mogli obojiti.

Dakako, majstori završnih radova imat će i drugog posla u podzemnim etažama, gdje će biti 130 parkirališnih mjesta, od kojih je 28 predviđeno za vlasnike luksuznih stanova na trećoj i četvrtoj etaži. Iz dvije podzemne etaže korisnike će na površinu i sve do pete etaže, gdje će biti restoran, prevoziti panoramski lift, iz kojeg će se pružati prekrasan vidik na središte Osijeka, a vlasnici stanova, koji će imati poseban ulaz u odnosu prema shopping centru, imat će svoj poseban lift koji će ih voziti do stambenih etaža – priča Ivan Šapina. S obzirom na to da će se završetkom gradnje Esseker centra promijeniti šetnica u Ribarskoj, odnosno preurediti kako bi se uklopila uz objekt koji će imati staklenu fasadu, vjerojatno će se osječka “špica” preseliti uz Esseker centar. Razloga je za to mnogo. Naime, u shopping dijelu Esseker centra bit će obilje zanimljivih sadržaja, do koji će se prilaziti najsuvremenijim eskalatorima, a cijeli je objekt zamišljen, napominje Ivan Šapina, kao multifunkcionalan i polivalentan prostor. Izgled objekta i brojne infomacije o Essekeru mogu se razgledati na Internet stranicama www.panteon.hr, a Šapina objašnjava kako će se iz Ribarske moći proći pješice do promenade kroz prolaz između Esseker centra i zgrade Zavoda za urbanizam.

Unutar objekta, iznad garaža, nalazi se atrij veličine 700 četvornih metara, koji će biti natkriven pneumatskim pomičnim krovom. Na tom će dijelu biti bina i videozid pa će taj prostor biti korišten za brojne svakovrsne manifestacije od koncerta i drugih kulturnih događaja do ugodnih druženja građana… Šapina napominje kako će nakon betoniranja deke objekt vidljivo napredovati jer je na redu manje kompliciran posao, koji od onog što su ga građevinari odradili u podzemnom dijelu rješavajući temeljenje, sprječavanje nadiranja podzemnih voda (tijekom posljednjeg najvišeg vodostaja Drave garaže koje su dva metra bile niže od razine rijeke bile su potpuno suhe). O tome koliko je uloženo u podzemni dio građevine, Šapina pojašnjava da je u taj dio uložena trećina ukupne vrijednosti investicije.

Sada će svakih petnaest dana nicati jedna etaža. Takav tempo građenja omogućuje tehnologija građenja pa bi objekt trebao biti podignut do 15. studenoga. Već 15. listopada objavit ćemo natječaj za poslovne prostore, na koji će se, očekujemo, javiti zainteresirani. Mnogi su već prethodno iskazali zanimanje za velik dio prostora, poput Zagrebačke banke i drugih banaka. Zainteresiranima nudimo mogućnost da se jave kako bi eventualne želje oko preinaka prostora bile zadovoljene. Esseker će imati 5.000 četvornih metara parkirališnog prostora, 3.200 shopping centra, 1.500 kvadrata uredskog prostora te 1.800 stambene površine. Cilj nam je do 30. rujna 2006. godine završiti objekt i do tada obaviti tehnički pregled kako bi, nakon useljenja korisnika trgovačkog i uredskog prostora, bio svečano otvoren, kazao je Šapina. Autor: D.PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>