Svakoga dana deset domaćinstava bez struje!

ZADAR – Na terenu je svakodnevno 30-ak ekipa od kojih svaka prosječno obavi desetak naloga za isključivanje onima koji su zaboravili ili se oglušili na obveznu pisanu opomenu

Usred smo velike akcije isključivanja potrošača, odnosno dužnika za potrošenu električnu energiju. Na terenu nam je čak 30-ak ekipa za isključivanje, što je vrlo neugodna zadaća i mjera, no to je nešto što moramo činiti, jer su dugovi zadarskoj Elektri narasli na 40-ak milijuna kuna! – kazao nam je, među ostalim, Josip Sorić, rukovoditelj Službe za prodaju i odnose s potrošačima. Prema njegovim riječima, aktualni dug za struju na distributivnom području koje zapravo obuhvaća Zadarsku županiju (bez, primjerice, Gračaca) za kućanstva iznosi 27,7 milijuna kuna, a za gospodarstvo 11,7 milijuna kuna.

Isključivanja do Božića Intenzivna akcija isključivanja trajat će, kažu u zadarskoj “Elektri”, negdje do trećeg tjedna u prosincu, ali samo isključivanje dužnika iz mreže, kao i onog tko neovlašteno koristi samo je krajnji potez situacije u kojoj kućanstva u prosjeku duguju i više od dvije akontacije, dok je kod poslovnih subjekata to nešto više od mjesec dana. O kakvom se poslu radi jasno je kada se zna da svaka ekipa obradi desetak naloga dnevno. – Nema isključivanja bez prethodne pisane opomene domaćinstvu ili vlasniku tvrtke i poslovnog prostora. No, nažalost, dio građana se jednostavno ogluši ili zaboravi na opomenu, pa isključivanje dožive kao vrlo neugodno iznenađenje.

Ponekad i mi čekamo da čovjek sam plati dug, ne krećemo u isključivanje odmah i svima, a samo isključivanje i obustavimo ako dužnik u međuvremenu plati i pokaže račun. Mogući problem je i činjenica da se dug smatra plaćen kada sjedne na Elektrin račun, a to uspore Pošta ili banka. Drugi je problem sudsko utuživanje koje možda traje duže, ali se dužniku nikako ne isplati jer na kraju mora platiti sve troškove. Nismo “bez srca”, kaže Sorić, pa i vodimo računa o najtežim slučajevima poput onih kojima Grad plaća paušal (ima ih nekoliko stotina), ali se struje potroši i više.

Sami svoji “električari” Specifičan slučaj jest neovlaštena potrošnja ili izravno priključivanje na mrežu, kao i samouključivanje u struju kada se potrgaju i plombe. No, to se smatra i kaznenim djelom, te se može dobiti i do tri godine zatvora, a kasniji obračun struje ponekad je višestruko veći od struje koja se potrošila. I Josip Sorić priznaje jedan svojevrstan apsurd po kojem najčešće su najbolji platiše oni slabijeg imovinskog stanja (i)li umirovljenici. Posebna priča jesu iskustva ekipa s nalozima, jer se često monteri i ljudi koji samo rade svoj posao doživljavaju kao neprijatelji, od verbalnih napada do fizičkih napada i prijetnji hladnim oružjem. Nenad VERTOVŠEK Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>