Sve kuće do temelja srušiti!

SPLIT – Lista Veloga Mista među svojim primjedbama na novi GUP predlaže i prilično smjelo rješenje. Poduzetnici, naime, traže da se omogući okrupnjavanje parcela, rušenje postojećih kuća i gradnja stambenih blokova s puno boljom infrastrukturom, te da se u tom slučaju dopusti veća izgradnja nego što je to danas

Od nekoliko tisuća bespravnih objekata u istočnom dijelu grada, na Dragovodama, Mejašima, Sirobuji, Šinama i Kamenu, najveći dio moći će se uklopiti u planove nakon što se krajem godine usvoji novi splitski Generalni urbanistički plan, potvrdili su nam splitski urbanisti. U GUP-u je, naime, za idućih desetak godina ostavljena mogućnost da se u detaljnijim planovima, koji će se raditi za svaki od ovih dijelova grada, znatno snize urbanistički kriteriji, kako bi se za veliku većinu ilegalnih obiteljskih kuća ipak mogla izdati građevinska dozvola. Trenutno se izrađuju pilot-planovi za Sirobuju te Dragovode-Mejaše, a nakon njihova usvajanja točno će se znati koji objekti će se morati rušiti. Prema sadašnjim informacijama, to će biti samo oni koji se nalaze na infrastrukturnim koridorima i u zaštićenim zonama. — Da, omogućili smo odstupanje i stavili fleksibilnije odredbe, no samo za izgrađene dijelove ovih naselja. Za neizgrađene su pak kriteriji puno stroži: izgrađenost parcele ne više od 30 posto, visina prizemlje i dva kata, za velike parcele kat više, a udaljenost od susjednih objekata najmanje pola visine — kaže Gojko Berlenghi, jedan od izrađivača GUP-a.

Pilot-plan Inače, u pilot-planovima za istočni dio grada izričito je predviđeno da se sva sredstva koja građani uplate za legalizaciju svojih objekata ponovno investiraju upravo u tim četvrtima, kako bi se podigla više-manje bijedna razina njihove infrastrukture, što se prije svega odnosi na prometnice te vodoopskrbu i kanalizaciju. Lista Veloga Mista pak među svojim primjedbama na novi GUP predlaže i prilično smjelo rješenje.

Krupne parcele Poduzetnici, naime, traže da se omogući okrupnjavanje parcela, rušenje postojećih kuća i gradnja stambenih blokova s puno boljom infrastrukturom, te da se u tom slučaju dopusti veća izgradnja nego što je to danas. Urbanisti nisu neskloni ovom rješenju, no tvrde da se ono neće moći realizirati djelomično. Ako se to doista dogodi, onda treba zahvatiti veće zone, tzv. “kazete” između ulica. Bilo bi prilično nezgodno blokove graditi usred kvarta punog obiteljskih kuća, a pitanje je i jesu li stanovnici spremni na takvo nešto — govori Berlenghi. Glavni gradski urbanist Branko Poljanić, pak, kratko podvlači da će planeri proanalizirati sve primjedbe na GUP, te da bi za eventualne veće zahvate rušenja kuća i građenja blokova bilo dobro iznijeti konkretne podatke. Nije nemoguće, zaključuje Poljanić, da bi se tako nešto uklopilo u predviđeni GUP.

piše Damir PETRANOVIĆ Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>