Šveđani će uložiti novac za čišćenje Jadrana

Split – U zbrinjavanje otpada Hrvatska će morati utrošiti tri i pol milijarde eura. Za taj novac treba računati na pomoć EU i njezinih pretpristupnih fondova

Švedsko veleposlanstvo u Zagrebu, u suradnji sa specijaliziranim ogrankom švedskog trgovinskog savjeta Swedish Enviromental Technology Network i Gospodarskom komorom Split, organiziralo je u Splitu radni skup s temom »Održiva jadranska obala«, o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju švedska poduzeća, predstavnici Europske komisije, Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Nordijske investicijske banke (NIB), HBOR, te hrvatski gospodarstvenici i političari. – Švedska snažno podupire ulazak Hrvatske u EU. U tom smislu želi joj i pomoći u prilagodbi europskim ekološkim standardima, kazao je na otvaranju skupa Sture Theolin, švedski veleposlanik u Hrvatskoj. – U zbrinjavanje otpada Hrvatska će morati utrošiti tri i pol milijarde eura. Taj novac nemamo u proračunu, no možemo računati na pomoć EU i njezinih pretpristupnih fondova. Velika ulaganja očekujemo i od stranih gospodarstvenika, posebice u gospodarenju otpadom.

Te investicije rezultirat će i velikim gospodarskim zamahom, omogućujući i otvaranje novih radnih mjesta, izjavio je Nikola Ružinski, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, dodajući kako je Hrvatska u posljednjih godinu dana načinila velik iskorak u rješavanju problema zaštite okoliša. – Ministarstvo je napravilo i Strategiju gospodarenja otpadom koja će ovih dana u saborsku proceduru, a od osnivanja Fonda za zaštitu okoliša u tijeku je sanacija 160 neuređenih odlagališta, rekao je Ružinski. Na skupu je rečeno kako u Švedskoj, kao i u drugim državama Europe, otpad kao takav više ne postoji – ništa se ne baca, sve se reciklira i koristi. Kako bi se spriječili štetni utjecaji na okoliš, EU je od 2004. do 2006. namijenio oko 45 milijuna eura za različite mjere unutar područja zaštite okoliša. Svjetska banka je u svojoj novoj Strategiji pomoći zemlji za Hrvatsku definirala zaštitu okoliša kao jedan od četiri prioriteta Hrvatske. EBRD je već do sada uložio oko 162 milijuna eura u pet različitih projekata iz područja zaštite okoliša. NIB je također spreman podržati ulaganja vezana za zaštitu okoliša i održivog razvoja u Hrvatskoj.

– Švedska je bila jedna od prvih zemalja u svijetu koja je uočila porast problema zaštite okoliša i zbog toga ih uključila u svoje političke programe. Odlučujuća za uspjeh koji je uslijedio bila je stručnost i iskustvo institucija i tvrtki koje su sastavni dio sektora za tehnologije i usluge na području zaštite okoliša, kazao je Stern. Na dvodnevnom susretu bit će predstavljena švedska rješenja koja bi mogla pridonijeti efikasnijem razvitku zaštite okoliša i održivog razvoja, primjerice, održavanju čistoće Jadrana. Zoran KRŽELJ Izvor: Novi list www.novilist.hr

15 milijuna eura za ekološke projekte i energetiku

Rast turizma u Hrvatskoj znači opći razvoj i dobrobit, ali i veći pritisak na okoliš. U rješavanju ove problematike nužna je suradnja političara, industrije i jedinica lokalne samouprave. HBOR i NIB u projekte zaštite okoliša, infrastrukture i energetike plasirat će 15 milijuna eura, najavio je Stefan Stern, švedski državni tajnik u Ministarstvu održivog razvitka, dodajući kako postoji zajednički interes Švedske i Hrvatske za tehnologije i usluge u službi čistoga okoliša.

Kuhinje

]]>