Švicarci u izletište u Sv. Ivanu Zelini ulažu 35 milijuna eura

SVETI IVAN ZELINA -Koncesijski ugovor za gradnju Poslovno-rekreacijskog vodenog kompleksa u vrijednosti od 35 mil. eura potpisan je između Grada Sveti Ivan Zelina i društva Termalna riviera Sveti Ivan Zelina, u većinskom vlasništvu švicarske tvrtke Mabco Constructions SA.

“Svrha koncesije je stavljanje u funkciju prostora sportsko-rekreacijskog centra i termalnih izvora na način da koncesionar na zemljištu Grada gradi kompleks koji će cjelogodišnjim poslovanjem u razdoblju od 50 godina, koliko traje koncesija, privlačiti značajan broj posjetitelja i biti zamašnjak razvoja grada”, kaže gradonačelnik Vlado Žigrović. WIN-WIN SITUACIJA Nakon dugogodišnjeg neulaganja u poznato izletište nedaleko od Zagreba, sagrađeno pedestih godina južno od izvora visoko vrijedne termalne vode, krajem devedesetih, tada već devastirani bazenski kompleks prelazi u vlasništvo Grada. Ali nisu pronađeni pravo rješenje i novac za njegovu revitalizaciju. Koncept revitalizacije rekreacijskog centra temeljen na investiciji po BOT modelu, koji bi stvorio win-win situaciju za koncesionara i Grad, usvaja se 2001., a tek su 2004. stvorene pretpostavke za raspisivanje međunarodnog natječaja za dodjelu koncesije. Mabco Constructions, član Mabetex grupe koja ima veliko iskustvo na svjetskoj razini u gradnji i razvitku velikih građevinskih projekata, podnijelo je na natječaju najbolju neobvezujuću te potom i obvezujuću ponudu za dodjelu koncesije. Simbolična cijena koncesije iznosi jednu kunu godišnje.

Postojeći objekt stare Ciglane će se adaptirati i zajedno s diskotekama, restoranima i trgovinskim centrom činiti svojevrsni središnji trg kompleksa. Oko 3000 metara četvornih ugostiteljskih i poslovnih prostora iznajmljivat će se uglavnom lokalnim obrtnicima. Sukladno odredbama ugovora, izmjenama je podložno do 10 posto sadržaja. Gradnja kompleksa će trajati između 18 i 24 mjeseca, a završetak gradnje se, prema riječima direktora Termalne riviere Sv. Ivan Zelina Rikarda Stopfera, očekuje između 1. kolovoza 2006. i proljeća 2007., ovisno o tome kada će, nakon ishođenja svih dozvola, započeti sama gradnja. OSIGURATI DOZVOLE Grad mora osigurati svu potrebnu dokumentaciju (izmjena prostornog plana, građevinska i lokacijska dozvola, itd.) u roku od 12 mjeseci od dana ispunjenja uvjeta. Koncesionar još mora pokrenuti postupak dobivanja koncesije na izvorište termalne vode što nije obuhvaćeno navedenim ugovorom. Izvor: Dnevnik www.dnevnik.com.hr

Fasadne obloge

]]>