Svjedočimo li prekretnici na investicijskom tržištu jugoistočne Europe?

Kao što je dijelu čitatelja već poznato, u studenom ove godine u Zagrebu je održana CEEQA konferencija u suradnji s Financial Times-om.

Konferencija je bila prilika za susret tržišnih lidera u poslovanju nekretninama, uključujući developere, investitore, banke i konzultante i mogućnost da se stekne uvid u tržište nekretnina na području jugoistočne Europe. Jedna od većih zanimljivosti jest činjenica da su dva najveća investitora u 2010. godini bili američki fondovi, od kojih je jedan WP Carey koji je u Zagrebu kupio logistički centar.Većina kapitala uloženog u Hrvatsku je stranog porijekla, a u svjetlu WP Carey-ovog uspješnog poslovanja na ovom tržištu, za očekivati je da će doći do novih transakcija.

Na konferenciji je prevladavalo uglavnom pozitivno ozračje, a neki od citata sudionika su:

Predsjednik uprave GTC-a Eli Alroy rekao je: “Dosegnuto je dno ciklusa i to je dobro vrijeme za developere; no, reforme porezne politike i izmjene u regulativi u Hrvatskoj se moraju ubrzati zajedno s povećanjem likvidnosti iz banaka.\” Sylvia Gansser Potts iz EBRD-a izjavila je: \”Kao banka podržavamo razvoj projekata nekretnina ukoliko radimo s kvalitetnim developerom i komercijalnom bankom koja će preuzeti dio rizika financiranja.\”

Otis Spencer iz Heitman-a tvrdi da \”U jugoistočnoj Europi, posebno u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, postoje mogućnosti realizacije atraktivnijih stopa povrata u usporedbi s tržištima srednje Europe.\”

Đuro Popijač, ministar gospodarstva RH obećao je \”veću hitnost u servisiranju izravnih vanjskih ulaganja u razvoj nekretnina, s naglaskom na održivost.\”Za Warda Stockera, direktora odjela investicija za jugoistočnu Europu u King Sturge-u, to znači da \”govoreći o ekonomskoj krizi, približavamo se dnu ciklusa; gotovo sve zemlje u Europi predviđaju pozitivan BDP u 2011. Kapitalne vrijednosti već su se počele stabilizirati u mnogim većim gradovima, uključujući London, Pariz, München i Varšavu. Investitori nisu u mogućnosti pronaći pravi proizvod koji bi zadovoljio kriterije povrata kakve fondovi traže. Dok svjedočimo ciklusu smanjenja stope prinosa u srednjoj Europi, ulagači će se više orijentirati prema jugu Europe. To je s gospodarske točke gledišta vidljivo u omjeru rizika i zarade, ali gledajući unatrag, povijest nam govori da će se kapital kretati prema jugu.\”

Jedina preostala briga je stajalište banaka, no ono se očigledno poboljšava. Da je netko u Hrvatskoj pokušao kupiti komercijalnu nekretninu samo prije 6 mjeseci, naišao bi na nezainteresiranost banaka. Trenutno smo svjedoci kako dvije banke pružaju mogućnost financiranja, dok financijeri općenito raspravljaju sve otvorenije. Potvrda toga je nekoliko transakcija koje su se dogodile u zadnjem kvartalu 2010. i koje će se dogoditi u prvom kvartalu slijedeće godine. Investitori i developeri morat će uložiti oko 40% vlastitih sredstava, no trenutna bazna kamatna stopa je niska i trošak posuđivanja je sličan onom iz 2007.

U perspektivi se otvara mogućnost kupnje kvalitetnih projekata kao što su trgovački centri, a uz to se javlja i potreba za gradnjom novih uredskih objekata za kojima će potražnja rasti naročito u 2012. i 2013., kada će mnogo postojećih ugovora o zakupu ureda isticati. Danas novi objekti trebaju biti održivi u ekološkom smislu, mora se voditi računa o njihovom utjecaju na okoliš i energetsku učinkovitost, te moraju biti u skladu sa standardima Europske Unije u pogledu radne okoline. Najvažnije je da takvi objekti budu u skladu s očekivanjima korisnika i da njihovi troškovi poslovanja i održavanja budu niski. Ukratko, u Zagrebu postoji mnogo uredskih objekata prve generacije iz kojih će se zakupnici seliti.

Ukoliko se želi započeti s gradnjom planiranih projekata morat će se potpisati predugovori o zakupu, uložiti znatan iznos vlastitog kapitala, stoga ćemo svjedočiti većem broju zajedničkih ulaganja.Stocker iz King Sturge-a zaključuje: \”Vidljivo je svjetlo na kraju tunela, no pozitivno raspoloženje vrlo je važno da tržište održi zamah. Investitori, developeri i savjetnici moraju gledati širu sliku rastućeg tržišta. Umjesto traženja izgovora i prebacivanja krivnje na banke ili političare, moramo se usredotočiti na mogućnosti \”.

King Sturge jedna je od najvećih nezavisnih europskih tvrtki za savjetovanje pri poslovanju nekretninama s 42 vlastita ureda u 14 europskih zemalja, koji tvore mrežu se od 215 tvrtkinih ili povezanih ureda u 47 zemalja diljem svijeta. Više od 3.800 djelatnika zaposlenih u tim uredima pruža usluge na svim područjima poslovanja nekretninama.

King Sturge vodeći je dobavljač nekretnina i pratećih usluga na komercijalnom tržištu, uključivo industrijski, uredski, maloprodajni i ugostiteljski sektor. Usluge koje nudimo pokrivaju promet nekretninama, upravljanje imovinom, upravljanje projektima, korporativne usluge, razvojne usluge, financijske usluge, investicije, zastupanje posjednika i zakupaca, te procjene nekretnina.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Ward Stocker, Director SEE Investment 01/4826-114 Ward.stocker@kingsturge.com 091/4826-910Ivana Paić, Office Manager 01/4826-114 ivana.paic@kingsturge.com 091/4826-134