Svjetlosno zagađenje u Hrvatskoj

Posebno valja istaknuti ekološko-astronomsku akciju \”Neka naša Istra blista, ali ne po noći\” realizirane u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije na poticaj Zvjezdarnice Višnjan, 2002. godine. Od tada su pojedine istarske općine (Višnjan, Kanfanar, Žminj, Sv.Lovreč …) započele akcije postavljanja \”full cut-off\” rasvjetnih tijela.

Ovakvih inicijativa sve je više diljem Hrvatske (općina Matulji, Ivanić grad, Mali Lošinj, Slunj…), a svakako bi ih trebalo biti i još više. Tome će značajno doprinijeti i pojava prve ESCO tvrtke (Energy Service Company) u Hrvatskoj – HEP-ESCO d.o.o.
Naime, HEP-ESCO i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji sa Svjetskom bankom, a u sklopu programa poboljšanja energetske učinkovitosti, nude zainteresiranim općinama/gradovima snimanje stanja javne rasvjete i potrošnje električne energije te zamjenu svih neodgovrajućih rasvjetnih tijela onim potpuno zaštićenim.

Posebna izdvajanja iz općinskih/gradskih proračuna pri tome nisu potrebna – projekt u potpunosti financira HEP-ESCO, a investiciju otplaćuje iz ostvarenih ušteda u potrošnji električne energije u ugovorenom vremenskom razdoblju. Dakle, općina/grad na ovaj način dobiva novu, energetski učinkovitiju i po okoliš povoljniju rasvjetu bez dodatnih ulaganja, a nakon isteka ugovora s HEP-ESCO troškovi za električnu energiju se obračunavaju prema stvarnom utrošku, koji se smanjuje i do 30%. Možemo zaključiti da su ovakvi projekti win-win situacija za sve ugovorne strane, a dobrobit po okoliš je značajna.
I na kraju…

Zaključimo, nepobitna je činjenica da je vanjska/javna rasvjeta potrebna i da predstavlja civilizacijsku stečevinu modernog društva – o tome nije potrebno raspravljati. No, ona treba rasvjetljavati samo objekte, a ne prirodu, za koju bi nestanak noći imao negativne posljedice. Uporaba potpuno zaštićenih rasvjetnih tijela predstavlja rješenje problema svjetlosnog zagađenja. Pozitivni rezultati su vidljivi kroz povoljniji utjecaj na okoliš, smanjenu potrošnju električne energije, ostvarivanje novčanih ušteda, poboljšanu javnu/privatnu sigurnost i sigurnost sudionika u prometu te mogućnost uživanja u zvjezdanom nebu!
Linkovi

Na ovom se mjestu nalaze zanimljivi linkovi koji se bave problematikom svjetlosnog zagađenja i koji su poslužili kao podloga za izradu ovog teksta. http://www.lightpollution.org/ http://www.darksky.org/ http://www.astro.hr/lp_cdsa/index.html http://www.vidulini-astro.hr/ Vesna Bukarica www.mojaenergija.hr