T-HT blokira konkurenciju

HRVATSKA – Liberalizacija telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj u 2005., nakon što je otvoreno prije dvije godine, konačno je donijela više aktivnih operatera i raznovrsnije ponude telekomunikacijskih usluga i u fiksnoj telefoniji.

Korisnici su dobili povoljnije cijene, a procjenjuje se da je vrijednost tog tržišta porasla na više od 20 milijardi kuna, što je sedam milijardi kuna više u odnosu na 2004. godinu Iako proces liberalizacije još nije gotov, Hrvatska ima učinkovito i profitno interesantno telekomunikacijsko tržište koje i dalje raste. U fiksnoj je telefoniji oko 1,73 milijuna korisnika, a uz T-Hrvatski telekom, još 14 tvrtki ima dozvole za fiksnu telefoniju, a Optima telekom i Portus-H1 počeli su s komercijalnim radom sredinom godine. Za sada je gotovo 58.000 korisnika (40.000 u Optimi i 18.000 u Portusu) promijenilo fiksnog operatera. U T-HT-u tvrde da su »izgubili« jedan posto korisnika u fiksnoj telefoniji. Quaestusov Metronet ne namjerava se baviti fiksnom telefonijom za privatne korisnike već samo za poslovne, koji operaterima, uz veća početna ulaganja, donose daleko više dobiti. Godina završava i s oko 35 davatelja internetskih te više od deset davatelja usluga kabelske televizije, odnosno s ukupno 50-ak tvrtki registriranih za telekomunikacijske djelatnost. Svi su oni sa stotinama milijuna kuna ovogodišnjih ulaganja te zapošljavanjem od 500 do 700 ljudi ostvarili i značajan utjecaj na razvoj i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva.

Pojava novih operatera pogodovala je i korisnicima, koji su dobili i do 30 posto niže cijene usluga. Uz to, ponuđeno i više tarifnih paketa (u fiksnoj mreži više od 15, od kojih je u desetak obračunska jedinica razgovora – sekunda). U 2005. dogodio se i cijeli niz tehnoloških i zakonskih promjena. Riječ je o nastavku popularizacije širokopojasnog pristupa Internetu – broadbandu, čiji je broj korisnika s 30.000 s početka godine do kraja prosinca premašio 100.000. Tu su i otvaranje radiofrekvencijskog područja i davanje koncesija za nepokretni širokopojasni bežični pristup fiksnoj telefoniji putem WiMAX tehnologije u trima županijama i Gradu Zagrebu. Optima telekom uz Odašiljače i veze, VIPnet i H1, a bez T-HT-a, ima najviše dobivenih WiMAX koncesija, koje će uskoro biti raspisane i za druge županije.

Doneseno je i više od deset novih pravilnika. Među njima su i pravilnik o sniženju cijena i naknada za dozvole i koncesije, koji je pridonio povećanju broja operatera, naročito u fiksnoj telefoniji, kao i onaj o sniženju cijena iznajmljivanja infrastrukture T-HT-a te pravilnici o predodabiru operatera, prenosivosti broja te o osnovnim telekomunikacijskim uslugama. Nedavna odluka Agencije za telekomunikacije o snižavanju cijene interkonekcije (međusobno povezivanje operatera) sa 72 kune na 54 kune izazvala je nezadovoljstvo T-HT-a. Drugim riječima, T-HT je na određeni rok blokirao rad konkurencije. Marinko Petković Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>