Tele2 počeo s radom na 095

ZAGREB – Švedsko-hrvatski konzorcij Tele2 obilježio je jučer početak komercijalnog rada i predstavio javnosti dugo skrivane adute kojima će privući korisnike u treću mobilnu mrežu u Hrvatskoj, mrežu s pozivnim brojem 095.

Vodeći ljudi konzorcija demantirali su medijska nagađanja da Tele2 neće biti jeftiniji od postojećih operatera Vipneta i HT-neta, već će samo inicirati spuštanje njihovih cijena. Obećali smo da ćemo ponuditi najjeftinije cijene mobilnih usluga u Hrvatskoj i to smo ispunili. Naša ponuda je namijenjena korisnicima koji žele jeftine i jednostavne usluge tako da se ne moraju brinuti u koje vrijeme obavljaju poziv, u kojoj su tarifi, koju mrežu zovu te razgovaraju li predugo ili šalju li previše SMS poruka, kazao je generalni direktor Tele2 Mats Tilly, ističući slogan s kojim Tele2 ulazi na naše tržište – »jednostavno i jeftino«, ili u prijevodu direktora marketinga Slavka Gazića: »Bez marketinških trikova«. U ponudi su dvije osnovne usluge, prepaid usluga Tele2 BLA BLA te postpaid koja se naziva Tele2, s tim da po prvi put u Hrvatskoj one imaju potpuno istu cijenu. Cijena poziva unutar Tele2 mreže iznosi 0,39 kn/min, cijena poziva prema drugim mrežama unutar Hrvatske iznosi 1,39 kn/min, a cijena slanja SMS-a je 0,33 kune. Tele BLA BLA start paket bez mobilnog telefona košta 95 kuna, s tim da na račun odmah sjeda 145 kuna. Cijena BLA BLA paketa s izborom mobilnog uređaja ovisi o uređaju, a uključuje 195 kuna na računu. Primjerice, Nokia 2600 u tom aranžmanu košta 495 kuna, a SiemensCFX65 845 kuna.

Prve pretplatnike Tele2 je odlučio privući prilično atraktivnom ponudom. Naime, svi koji postanu pretplatnici do kraja ove godine bez kupnje uređaja zauvijek su oslobođeni plaćanja pretplate. Pretplata uz izbor uređaja plaća se 48 kuna mjesečno, s tim da se čitav taj iznos može iskoristiti za pozive i poruke, a ugovor se potpisuje na 18 mjeseci. Nokia 2600 u tom se slučaju plaća 95 kuna (plus 18 mjeseci mjesečno 48 kuna pretplate), a SiemensCFX65 375 kuna. Tele2 će biti prvi operater koji će korisnicima omogućiti da bez naknade prijeđu s pretplate na prepaid uz zadržavanje broja. Generalni direktor jučer je najavio da će do kraja godine Tele2 uvesti plaćanje parkinga putem SMS-a, a ubrzo i GPRS, WAP i MMS usluge koje sad još nisu aktivirane. Što će se, međutim, događati s ponudom nakon nove godine, Tele2 još uvijek ne želi objavljivati zbog konkurencije, kako je jučer pojasnio Tilly.

Kako god, u Tele2 tvrde da su njihove cijene poziva unutar mreže od drugih jeftinije u prosjeku do 65 posto, do 40 posto za pozive prema drugim mrežama unutar Hrvatske i do 20 posto za slanje SMS-a, te da su od 25 do 45 posto niže cijene međunarodnih poziva prema susjednim i najčešće pozivanim zemljama (BiH, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Njemačkoj i Srbiji i Crnoj Gori). Tele2 dugoročno planira preuzeti jednu trećinu korisnika u Hrvatskoj, a kasnije i više od toga, no sve to ne može se očekivati prije nego što prođe pet do šest godina, napominje generalni direktor koji tvrdi da konzorcij ima snage poslovati unatoč činjenici da neko vrijeme ne može računati na profit. – Znamo da je doći na tržište mobilne telefonije mnogo teže nego prije deset godina, no prvi cilj na početku će nam biti povećanje broja korisnika, kaže Tilly. Hrvatska je 25. zemlja u kojoj posluje Tele2, tvrtka koja opslužuje oko 30 milijuna korisnika, a tijekom prošle godine ostvarila je operativni prihod od 4,8 milijarda eura i operativnu dobit od 700 milijuna eura. M. CRNJAK, O. ANTEŠIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>