Termoizolacijska stakla

Kod izolacijskog stakla se zaštita plemenitim metalima ili metal-oksidima postavlja većinom u međuprostoru između ploča, kako bi se izbjegla oštećenja prilikom uporabe ili čišćenja. Zaštita se kod termoizolacijskih stakala obično postavlja na poziciju 3 , to znači na vanjsku stranu unutranje ploče izolacijskog stakla.

 • pozicija 1 = vanjska strana vanjske staklene ploče
 • pozicija 2 = unutarnja strana vanjske staklene ploče
 • pozicija 3 = vanjska strana unutaranje staklene ploče
 • pozicija 4 = unutarnja strana unutarnje staklene ploče

  Ukoliko se zaštita u specijalnim slučajevima postavi u poziciju 2 može se izmijeniti vizualni dojam kod promatranja stakla. Trenutno se veliki dio izolacijskog stakla koristi u području zastakljivanja termo-izolacijskim staklima.

  Stakla sa solarnom zaštitom

  Jednako kao kod zastakljenja termoizolacijskim staklom, tako vrlo tanka low-e stakla sa zaštitom od plemenitih metala predstavljaju aktualno stanje tehnike u pogledu izolirajućih stakala za zaštitu od sunca. Isto kao kod termoizolacijskih stakala se tako postiže velika propusnost svjetlosti, pri istovremenom reduciranju ukupne propusnosti energije. Zaštita se za razliku od termoizolacijskog zastakljenja postavlja na poziciju 2, to znači unutarnja strana vanjske staklene ploče izolacijskog stakla.

 • pozicija 1 = vanjska strana vanjske staklene ploče
 • pozicija 2 = unutarnja strana vanjske staklene ploče
 • pozicija 3 = vanjska strana unutarnje staklene ploče
 • pozicija 4 = unutarnja strana unutarnje staklene ploče

  Kod visokovrijednog stakla se često odabire kombinacija zaštite od solarnog zračenja na pociji 2 i termoizolacije na poziciji 3. Osim neutralne zaštite u pogledu boje mogu se biratii uobičajene zrcalne zaštite. Primjena termički poboljšanih odstojnika ( vidi termoizolacijska stakla «zagrijane ivice») ima još dodatnu prednost , jer se kondenzat na rubnom području izolacijskog stakla značajno smanjuje.

  Kod naknadne izmjene pojedinačnih staklenih ploča treba voditi računa da je osigurana istovjetna obojenost i prozirnost upravo kod stakala za zaštitu od solarnog zračenja , što nije uvijek moguće kod različitih proizvodnih kontigenata pojedinih proizvođača. Odstupanja su posebno vidljiva kod velikoplošnih staklenih ploča i zaštite srebrom.

  Kod zaštićenih izolacijskih stakala se pojavljuju vidljive distorzije( bilo konveksne, bilo konkavne) , koje su posljedica klimatskih djelovanja, nazvan klima-efekat, efekat pumpanja ili katedra-efekat.

  Uz propusnost svjetlosti, UV-propusnost, ukupnu propusnost energije, U-vrijednosti i indeks reprodukcije boje za stakla za solarnu zaštitu se dodatno navode i središnji faktor propusnosti b i selektivnost S.

  ]]>