ThyssenKrupp rastom profita nadmašio konkurente

Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp, sa 72-postotnim povećanjem profita, najveći je dobitnik među kompanijama ovog sektora u posljednjem tromjesečju.

Prema kvartalnim izvješćima objavljenim prošlog tjedna, njemačka je tvrtka zasjenila sve svoje konkurente, uključujući i dva vodeća svjetska proizvođača Mittal Steel i Arcelor. ThysenKruppova neto dobit prije oporezivanja, ostvarena u drugom tromjesečju, dosegnula je visokih 773 milijuna eura prvenstveno zahvaljujući većoj potražnji za čelikom korištenim u automobilskoj industriji te naplatom prodane imovine, stoji u jučerašnjem priopćenju njemačke kompanije. U istom lanjskom razdoblju ThyssenKruppovi profiti iznosili su 448 milijuna eura, a takav drastičan rast dobiti odrazio se jučer na 4,1-postotni rast vrijednosti dionica, najveći u proteklih šest godina. Premda su analitičari očekivali znatno povećanje profita, u prvom redu zbog naplate prodane imovine u vrijednosti od milijardu eura, rezultati su premašili prognoze. To je ujedno bio i poticaj za upravu tvrtke koja je ciljeve za ovu godinu pomaknula na višu razinu. Vodeći ljudi ThyssenKruppa su istaknuli kako do kraja godine očekuju prihode u iznosu 44 milijarde eura, a profiti prije oporezivanja trebali bi iznositi dvije milijarde eura. Prijašnja očekivanja kretala su se oko 43 milijarde eura prihoda i 1,5 milijuna eura neto dobiti.Nadalje, nadzorni odbor tvrtke odobrio je nacrt proširenja poslovanja u Brazilu gdje će ThyssenKrupp surađivati s tamošnjom Comphania Vale do Rio Doce. Novi plan, potaknut rastom profita, povećao je planiranu proizvodnju sa 4,4 na 5 milijuna tona čelika za što će biti utrošeno 2,4 milijarde dolara. Ovih će dana uprava kompanije razmotriti prodaju postrojenja ThyssenKrupp Budd smještenog u Kanadi čiji su se gubici nagomilali zbog krize američke automobilske industrije koja je njezin najveći naručitelj.

Istodobno, ThyssenKruppovi konkurenti Mittal Steel i luksemburški Arcelor, čije je spajanje i dalje daleko od realizacije, objavili su pad profita u prvom tromjesečju. Uprava Arcelora koja se i dalje žestoko protivi Mittalovoj ponudi za preuzimanje u svom jučerašnjem priopćenju izvijestila je kako je kompanija u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 761 milijun eura, što je 20-postotni pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Profiti Mittal Steela ostvareni u ovom tromjesečju za 35 posto su manji u odnosu na lanski period i iznose 743 milijuna eura. Analitičari pak ističu da su lošiji ovogodišnji rezultati, odnosno pad profita, uzrokovani rastom cijena sirovina potrebnih za proizvodnju čelika. Tako je primjerice cijena željezne rude skočila za čak 70 posto prošle godine, što je rezultat rekordne potražnje za sirovim materijalima potaknute dosad neviđenim graditeljskim bumom u azijskim zemljama, posebno u Kini i Indiji. Stručnjaci upozoravaju da će čeličane morati uvoditi nove tehnologije, a rad učiniti znatno efikasnijim kako bi se nadoknadili sve veći izdaci za inpute proizvodnje. Tako će se održati visoki profiti ostvareni proteklih godina. Izvor: www.poslovni.hr

]]>