Tisuću stanova u Osijeku bez zahoda i kupaonice

OSIJEK – U Osijeku imamo “crne točke” koje su vidljive iz popisa stanovništva 2001. godine. Naime, utvrđeno je kako 1.150 osoba u 1.030 stanova nema zahod, 2.800 građana u 1.361 stanu nema kupaonicu, između 3.000 i 4.000 osoba živi u tisuću stanova bez kanalizacijskog priključka, a 796 stanova nema vodovodni priključak.

Čak 50 posto stanara živi u jednosobnim i dvosobnim stanovima. Stan je temeljna potreba ljudi, a naša zadaća je ostvariti pravo na dom i očuvati stambeni fond, uspostaviti kulturu stanovanja i kvalitetu življenja – rekao je Vladimir Stanić, predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka, na jučerašnjem susretu s gradonačelnikom Antom Đapićem, priređenom u povodu obilježavanja Svjetskog dana stanara. Stanić je naglasio i kako Udruženje nastoji poticati svijest građana o tome da “vlasništvo nosi obveze, a ne samo prava”, a zbog čega su i objavili dvije tiskovine korisne stanarima. Gradonačelnik je rekao kako je stav Grada da svako kućanstvo treba imati standard dostojan čovjeka te izrazio otvorenost Grada prema inicijativama udruge.

Također, naglasio je ponovno problem smještaja Srba povratnika, bivših nostitelja stanarskih prava. Ivica Fekete, dopredsjednik Udruženja, govorio je o (ne)održavanju uređenog Solarskog trga, gdje su stepenice zakorovljene, a popločenje ima “rupa”, zatim o potrebi ponovnog izlaženja “Stambenog glasnika” te pitao koliko je Grad do sada “ubrao” novca od prodaje stanova i iskoristio za gradnju novih. Naime, stanari smatraju kako bi odgovor mogao biti tema Gradskog vijeća, posebice jer je stanogradnja “skresana” u proračunu. Član Poglavarstva Tone Papić upoznao je predstavnike Udruženja kako je u suradnji s Ministarstvom kulture pokrenut projekt vezan uz uređenje objekata u gradskom središtu koji su istovremeno zaštićena kulturna dobra i neuvjetni za stanovanje, a financijsko angažiranje u projektu ponudili su Nizozemci. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: glas slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>