Tko je dobio tri milijuna eura?

PULA – Vrlo zanimljiv detalj otkrili smo proučavajući zemljišnoknjižnu dokumentaciju vezanu za sudski upis nekretnina koje je sudskom nagodbom Grad Vodnjan nedavno prepustio pravnim sljednicima Poslovne zajednice Euroturist – tvrtkama Urbis 72, TRP, Gradis i Hrvatske šume.

Iako je prilično upitan način privatizacije dvjesto tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta vrijednog 40 milijuna eura, još su sumnjiviji kretanje i sudbina kredita vrijednog tri milijuna eura. Čudni kreditni uvjeti Naime, nakon što je Grad Vodnjan odustao od sudskog spora kojim se osporavao upis nekretnina u korist Euroturista s obzirom na to da vrijedne nekretnine nisu bile dijelom pretvorbene mase te poslovne zajednice, novi vlasnici, pravni sljednici Euroturista, unijeli su trećinu nekretnina u novoosnovanu tvrtku G.U. projekt. Tom je prilikom, kao što smo pisali, 70 tisuća kvadrata revizorski procijenjeno na 103 milijuna kuna. Odmah po unosu nekretnina u tvrtku, sredinom veljače, Giankarlo Župić kod Gospodarsko-kreditne banke iz Pule podiže kredit za realizaciju projekta turističke izgradnje vrijedan tri milijuna eura ili 22 milijuna kuna. Uvjeti su vrlo čudni: rok vraćanja od godinu dana uz kamatu veću od deset posto. Prilično čudno, posebice kada se uzme u obzir činjenica da je Gospodarsko-kreditna banka u trenutku davanja kredita bila u fazi prodaje te da je 22 milijuna kuna šest posto bančine aktive – iznos definitivno previsok da bi se dao jednom tek osnovanom privrednom subjektu. Nakon manje od mjesec dana kreditni je teret u zemljišnim knjigama pulskog suda izbrisan iz čega se daje naslutiti da je kredit vraćen. Što se događalo sa spomenuta tri milijuna eura pokušali smo saznati u razgovoru s upravom tvrtke G.U. projekt, ali je Giankarlo Župić odbio odgovoriti na naša pitanja.

Zemlja se uskoro prodaje? – Što vas briga, odbrusio nam je Župić ističući da je to njegova privatna stvar. Na naše insistiranje da je kao političar i javni dužnosnik ipak dužan svoje privatne poslove podastrijeti javnosti, posebice ako uključuju javno dobro, Župić je uzvratio ljutitim uvredama proglašavajući naše pisanje običnim lažima. S obzirom na to da imamo informacije kako bivši gradonačelnik Župić ubrzano pokušava prodati olako dobivenu zemlju, bilo bi dobro da institucije zadužene za zaštitu javnog dobra hitro provjere cijelu priču, njene financijske aspekte pa tako i odgovor na pitanje zbog čega Giankarlo Župić taji detalje o kreditu vrijednom 22 milijuna kuna vraćenom za samo dvadesetak dana. Možda će cijeli slučaj postati malo jasniji nakon današnje konferencije za novinare koju je sazvao vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović od koga se očekuje da precizno objasni zbog čega je najprije podigao skupu tužbu u kojoj je osporavao privatizaciju Euroturista da bi potom bez javnog objašnjenja od nje odustao. Dražen MAJIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>