Tondach preuzeo đakovački Wienerberger

Vodeći proizvođač crijepa u Hrvatskoj – tvrtka “Tondach” 1. ožujka preuzela je stopostotni udjel u tvornici “Wienerberger” u Đakovu gdje namjerava sagraditi novu tvornicu crijepa i na taj način učvrstiti svoju tržišnu poziciju, istaknuli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Hotelu Osijek predsjednik Uprave Tondach-a Franz Olbrich i direktor Tondach Hrvatska Mladen Koprek.

– Nova tvornica koja se nalazi šezdesetak kilometara od Osijeka zapošljavat će pedeset radnika, a bit će to najmodernija tvornica glinenog crijepa u kojoj će se proizvoditi tri jedinstvena tipa crijepa. Tvrtka Tondach Gleinstätten u Europi zapošljava više od 3.200 radnika u 30 tvornica u deset zemalja, a 2005. godine prihod poduzeća iznosio je 195 milijua eura, rekao je Olbrich.

Tondach je u Hrvatsku “ušao” 1995. godine preuzimanjem većinskog paketa dionica tadašnje tvornice “Zagorka” u Bedekovčini, a već 2000. godine preuzeta je prva tvornica u Đakovu. “Tondach ima dvije tvornice crijepa u Hrvatskoj i proizvodi 45 milijuna komada glinenog crijepa godišnje što odgovara površini krovova od 2,2 milijuna četvornih metara.

Crijepovi Tondach etablirani su na hrvatskom tržištu s udjelom većim od 50 posto, a u 2005. godini Tondach Hrvatska ostvarila je s 225 zaposlenih prihod od 163 milijuna kuna. Do kraja 2006. godine, s obzirom na to da su radovi vrijedni 13 milijuna eura u tijeku, prvi će se crjepovi iz nove tvornice naći na tržištu”, istaknuo je Koprek. Vrijedi podsjetiti, arheološki ostaci u Đakovu i okolici govore o postojanju opekarske proizvodnje još u rimskim vremenima, a intenzivniji razvoj opekarstva veže se uz ime biskupa Josipa Jurja Strossmayera, poznatog graditelja značajnih objekata poput đakovačke katedrale. (E.S.)

Izvor:www.Glas-Slavonije.hr

]]>