Topla voda u kupaonici – načini dobivanja i ekonomično postupanje

Topla voda neizostavan je dio svakodnevnog života, no način na koji se do nje dolazi je raznovrstan. Uglavnom se topla voda dobiva putem centralnog sustava za grijanje ili lokalno, zagrijavanjem pojedinih ili grupnih dijelova uz pomoć struje.

Uređaji za opskrbu toplom vodom moraju omogućiti dobivanje tople vode za higijenske i tehničke potrebe i to u dovoljnoj količini, dobre kvalitete, najpogodnije temperature i uz prihvatljivu cijenu.

Vrlo uputno je prije ugradnje novog sustava za grijanje pojačati toplinsku izolaciju, što za posljedicu ima smanjenje kapaciteta grijanja i time rezultira smanjenom potrošnjom energije. Činjenica je da i najmoderniji uređaji za grijanje imaju jednu jedinu ulogu – nadoknaditi gubitke topline koji se gube prolaskom kroz zidove. Stoga je vrlo bitno odrediti slabe izolacijske točke i sistematski ih sanirati.

Udio opskrbom tople vode unutar cjelokupne potrošnje energije jednog kućanstva iznosi 11%, a kod niskoenergetskih objekata može se popeti do 25%. Opskrba toplom vodom drugo je područje gdje se efektivno može uštedjeti, bez odricanja od komfora.

Ušteda energije može započeti već na dužini cjevovoda: jer što je crpka za vodu dalje od centra pripreme tople vode, dakle, što je put koji treba prevaliti dalji, to je gubitak topline veći.

Potrošnja tople vode u kupaonici uvelike ovisi o navikama u domaćinstvu – kada uz prosječnu potrošnju od 160 L definitivno se nalazi na samom vrhu ljestvice.

Za zagrijavanje vode potrebno je otprilike 6,5 kWh energije, pa ako to usporedimo sa cijenom struje i plina, jasno je da je kilovat sat struje skuplji od kilovat sati zemnog plina. Stoga pravilnim odabirom sustava zagrijavanja, kao što je na primjer plinski kondenzacijski bojler, može se potrošnja energenata svjesno smanjiti. Ušteda energije ne podrazumijeva odustajanje od svake vrste komfora već racionalno i smisleno ophođenje sa energetskim izvorima. Na taj način se čuva okoliš i štedi novčanik.

Kod tuširanja, ovisno o trajanju, troši se između 40 i 70 litara tople vode, a umivaonik troši samo 17 L. Mali umivaonik u gostinjskom WC-u u prosjeku troši 9 litara, a, čisto usporedbe radi, perilica za suđe pri pranju troši 30 L vode.

Ako je kupaonica smještena u potkrovlju, posebnu pažnju treba posvetiti izolaciji krova i krovnim prozorima. Većina tih zahvata danas se može samostalno obaviti, s obzirom da na tržištu ima pregršt raznovrsnog izolacijskog materijala.

Izvor: Časopis Kuhinje i kupaonice www.mbi.hr

]]>