Trg Frana Petrića i Riva creskih kapetana s novim sjajem

CRES – Završeni su radovi na uređenju Trga Frana Petrića, Rive creskih kapetana i trga ispred Palače Arsan. Gradski »dnevni boravak«, maksimalno je zglancan, a vrijednost investicije je oko devet milijuna kuna.

Cjelokupna investicija financirana je iz gradskog proračuna, odnosno kreditnim zaduženjem u visini od 7,5 milijuna kuna u trajanju od deset godina. Projekt je izradila zagrebačka tvrtka »Urbing« d.o.o., radove je izvela creska tvrtka »Elektrovoda« d.o.o. s kooperantima, nadzor je obavio lošinjski »ML-ing«. Investicija je obuhvatila radove na površini od gotovo šest tisuća četvornih metara, a na oko tisuću metara prostora provedeno je i arheološko istraživanje, pa je uz redovni, investiciju pratio i arheološki nadzor. Spomenik Frani Petriću sa središnjeg trga bit će premješten ispred rodne kuće creskog renesansnog filozofa. Do kraja mjeseca trebala bi biti postavljena i fontana na trgu, po idejnom rješenju projektanta, jer u ovoj fazi nisu osigurana sredstva u visini od 750.000 kuna koliko bi stajalo postavljanje fontane u mozaik tehnici kako je predložio akademski slikar Mateo Teo Solis i Marjan Eršte. Gradskom odlukom određena su i pravila kojima je, između ostalog, unificiran izgled tendi na javnim površinama, a ono što posebno raduje je i zabrana prometovanja vozilima u tom dijelu. U anketi među građanima Cresa mogu se čuti samo riječi pohvale za ovoj projekt.

Luciano Surdić: – Jako sam zadovoljan uređenjem, a i od naših turista čujem samo pohvale. Konačno je uvedeno više reda u korištenju javnih površina. Lijepi su mi ovi lampioni, iako su malo »semplice«, a nekadašnji su bili više ukrašeni. Kamene klupice mislim da isto nisu u duhu tradicije, ali sve skupa je jako dobro. Ljubica Muškardin i Elza Kučica: – Sve je super i lijepo i mi smo jako sretne da je naš trg uređen. Trg sada izgleda nekako veći. Dobro je da su sve tende iste boje, bit će još ljepše kada urede fontanu. Korana Preksavec: – Mislim da je ovim projektom posebno naglašen arhitektonski sklad ovog prostora i mediteranski, primorski stil. Sada kada su radovi završeni važno je da ljudi poštuju pravila, te da vozila više ne ulaze na ovaj dio, jer će na taj način ugođaj doći do punog izražaja. Miljenko Dorčić: – Trg i riva izgledaju super. Možda se može naći nekih manjih primjedbi, ali one su zanemarive u odnosu na značenje i pozitivan efekt ove investicije. Sviđa mi se spoj tradicije i novog, koji je u ovom projektu vrlo uspješno kombiniran i pogođen. Posebno mi je drago što su korišteni koguli, koji su na neki način zaštitni znak popločenja našeg gradskog trga. Jednom od boljih odluka smatram zabranu ulaska vozilima i motorima. Ira CUPAĆ MARKOVIĆ Izvjor: Novi list www.novilist.hr

Drvene kuće – Gradimo.hr

]]>