Trg još nije prošao tehnički pregled, a već propadaju 830.000 kuna vrijedne klupe?!

OSIJEK – Trg Ante Starčevića, čija je obnova, “teška” više od 60 milijuna kuna, trajala mjesecima, a u uporabi je (službeno) od 8. listopada, još nije prošao tehnički pregled, a najpoznatije, najkritiziranije i, vjerojatno, najskuplje klupe u Hrvatskoj već propadaju!

Klupe su se od prvog dana lijepile za naslovnice raznih medija, što zbog svoje astronomske cijene – svaka od njih 18 stoji 46.000 kuna (ukupno gotovo 830.000 kuna!) – što zbog egzotike. Klupe su izrađene u Njemačkoj, izlivene su od betona, obložene s dva centimetra drobljenog granita te, što je bila posebna poslastica, sa sjedalom od afričkog iroko drveta. Međutim, afrička egzotika danas, tek četiri mjeseca nakon postavljanja, izgleda poput motiva iz naše rubrike “(I) to je Osijek”. Slavonska (europska) zima, snijeg i vlaga te čak ne ni preniske temperature, u kombinaciji s nebrigom, nagrizla je klupe. Sa skupih klupa otpada gornji sloj, za koji smo jučer čuli da nije lak, ostavljajući afričko drvo na milost i nemilost zimi. – Mediji krivo pišu – to, prije svega, nije lak, niti oni znaju kako se održava takvo drvo – kratko nam je rekao Oliver Grigić, arhitekt i član Poglavarstva. Nije želio ništa više posebno komentirati, a na pitanje zašto se toliko čeka na tehnički pregled Trga, rekao je da to treba pitati nadležnog inženjera. Tino Lončar, direktor gradske komunalne tvrtke “Unikom”, nedavno je izjavio kako ta tvrtka još uvijek nema ugovor s Gradom prema kojemu bi bila zadužena za brigu o klupama.

Najavio je, međutim, da bi se ugovor do kraja siječnja trebao potpisati. Inače, nadležni ističu i kako za klupe postoji jamstvo dobavljača te da ih je moguće reklamirati. Lončar je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izvijestio kako su klupe na Trgu Ivana Pavla II. u trošnom stanju i već su reklamirane kod dobavljača, dok će “klupe na Trgu A. Starčevića trebati prebrusiti jednom godišnje i održavati jer drvo od kojeg su izrađene ne podnosi agresivnu klimu kakva je u Osijeku”. Zašto je upotrijebljeno to drvo za klupe, Lončar je odgovorio neka javnost pita projektanta. – Unikom nije ni mogao biti zadužen za održavanje klupa upravo zato što Trg još nije prošao tehnički pregled. To je sada, u neku ruku, i dobro jer Grad, tehnički, još nije postao vlasnik tih klupa. Mi ih zaprimamo u ispravnom stanju, a sve što se tijekom tehničkog pregleda pokaže kao nedostatak, ide na teret izvođača – kazao nam je Tone Papić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam i graditeljstvo. Kada će se napokon obaviti tehnički pregled 60 milijuna kuna vrijednog trga, jučer nismo doznali. Inače, ogorčenost otkrićem oštećenja na klupama javno je iskazao i gradonačelnik Anto Đapić. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>