Trg više neće nalikovati šabačkoj mahali

BELI MANASTIR – U bliskoj budućnosti belomanastirski središnji trg dobit će novi izgled, poručuju iz resornog gradskog odjela, napominjući kako će već krajem godine biti raspisan javni natječaj za uređenje trga.

Riječ je, naime, o uređenju kompletnog gradskog središta, od upravne zgrade Dunava (na njegovom sjevernom dijelu) pa sve do beljskog mlina (na južnom dijelu), prilično velikom i zahtjevnom poslu. Iako je o svemu možda rano govoriti, na trgu u budućnosti najvjerojatnije neće biti mjesta za metalne kioske koji se protežu duž većeg dijela Trga slobode, a koji su, zbog svoje neuglednosti, trn u oku mnogim Belomanastircima. O njihovom premještanju bilo je riječi i prije nekoliko godina, kada je kompleks metalnih kiosaka tadašnji belomanastirski gradonačelnik Ivica Buconjić nazvao šabačkom mahalom.

U resornom gradskom odjelu kažu kako je razgovarati o premještanju kiosaka prilično osjetljiva stvar, budući da je riječ o privatnom vlasništvu, dok alternativne lokacije za sada nema. Činjenica je da su kiosci postavljeni na gradskom zemljištu, a ugovor o zakupu zemljišta svima istječe 31. prosinca ove godine. Jedino što je sigurno jest da gradska uprava pregovara s Beljem oko ustupanja velike travnate površine ispred Tvornice mliječnih proizvoda (iza kiosaka), čime bi se trg proširio do garaža smještenih iza tamošnjih zgrada.

Jedna od tema razgovora nedavnog sastanka belomanastirskih gradskih otaca i predsjednika beljske Uprave Dragana Marčinka bilo je i navodno premještanje mljekare na drugu lokaciju (najvjerovatnije u Poslovnu zonu), a na mjestu mljekare bio bi otvoren još jedan Konzum. Još jedna ružna točka gradskog središta neugledna je livada, često zakorovljena, koju je od jednog privatnika prije nekoliko godina kupila osječka tvrtka Bijelić company. Kalkulacija oko budućeg novog vlasnika livade bilo je mnogo, a uvijek je riječ bila o nekom trgovačkom centru. No, kako stvari stoje, bar za sada nitko od poznatijih poput Kauflanda, Bille i Mercatora nije pokazao zanimanje. Autor: I.GETTO Gals Slavonije www.glas-slavonije.hr