Trgovanje prostornim planovima

PULA – Grad Vodnjan te općine Bale i Medulin ovih će dana na vijećima usvojiti konačne prijedloge svojih prostornih planova, nakon čega je potrebna još samo suglasnost države pa da ta mjesta prvi put u povijesti dobiju vlastite planove prostorne i gospodarske budućnosti.

Sve tri jedinice lokalne samouprave zbog svog su priobalnog položaja izuzetno atraktivne pa su tijekom izrade tih dokumenata planeri bili pod ogromnim političkim pritiscima, iza čega su se u pravilu krili razni interesni lobiji. Naime, posljednji je trenutak za zauzimanje kvalitetnih pozicija prije no što uđemo u Europsku uniju, čime će vrijednost istarske zemlje, posebice priobalne, porasti nekoliko puta. Ili, da se poslužimo riječima generala Rojsa, posljednji su dani da se nešto jami.

Tko će nas spasiti od nas samih? Inače, ništa novo pod kapom nebeskom. Otkako je svijeta i vijeka bitka za zemlju i što bolju poziciju u trgovini nekretninama bila je jedan od najsnažnijih političkih motiva, na kojem su se okupljale i rušile koalicije i savezi. Suvremene i civilizirane zemlje već stotinu godina imaju definirana pravila igre u prostornom planiranju, čija je svrha spriječiti bogaćenje osoba na vlasti koje, imajući u vidu prostornoplansku budućnost nekog područja, ulaze u mešetarske poslove koji se najjednostavnije mogu opisati na sljedeći način – kupi jeftino, urbaniziraj ili planski oplemeni pa potom na ovaj ili onaj način zaradi. Kod nas, u Istri, prostornoplanske malverzacije odvijaju se na prilično primitivnoj razini, jer kao društvena zajednica ne poznajemo zaštitne mehanizme koji bi spriječili pojedince na vlasti da iskoriste i skupo naplate informacije kojima raspolažu, odnosno onemogućili egoistične i pohlepne sile da nadvladaju nad društvenim dobrom. Nakon analize nekoliko istarskih planova koji se ovih dana donose očito je da je ključni element pri određivanju planskih detalja utjecaj, moć i bogatstvo pojedinca ili grupacije koja stoji iza određene prostornoplanske ideje. Sadržaj i procedura donošenja planova zorno pokazuju da je socijalna ili društvena inteligencija suvremenog istarskog društva na vrlo niskoj razini tako da, u suštini, nije problematično kad ćemo ući u Europu, već je zapravo važan odgovor na pitanje kad će europski način razmišljanja stići u naše krajeve, odnosno kad će nas europska pravosudna i institucionalna praksa spasiti od nas samih. Više o ovoj temi na www.glasistre.hr

]]>