Tri županije osnivaju alatni klaster sa 50 proizvođača

HRVATSKA – Početkom sljedeće godine trebala bi početi proizvodnja alata i alatnih strojeva za inozemno i domaće tržište

Udruženim snagama Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko- zagorska županija, Centar za transfer tehnologije, Fakultet strojarstva i brodogradnje, te zagrebačka podružnica HGK pripremaju osnivanje velikog alatnog klastera. Taj bi klaster bio najveći u Hrvatskoj na području metalopreprerađivačke industrije, a ideja se kuha već mjesecima. Izrađena je studija opravdanosti njegova osnivanja, identificrani poduzetnici koji bi se trebali povezati u proces proizvodnje, osigurana je jaka znanstvena i stručna podrška i nakon analiza tržišta određeno usmjerenje proizvodnje – visoko kvalitetan proizvod za specijaliziranu proizvodnju u automobilskoj idustriji, brodogradnji i industriji prerade i obrade materijala. Računa se na izvoz, ali i domaće tržište, s tim da su iz Zagreba već počeli potezati veze i pokrenuli razgovore s automobilskim klasterima oko Beča i Bratislave, u Moskvi, Washingtonu i ostalim gradovima prijateljima Zagreba, kaže zagrebački pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na čiju inicijativu se odlučilo zajednički pristupiti osnivanju klastera. Odluka o osnivanju pala je nakon analize koja je pokazala da proizvođača alata nema u regiji, a u Zagrebu i okolici postoji duga tradicija proizvodnje i visoka koncentracija znanja.

Krediti i subvencije Koliko god klastere bilo teško organizirati, dogovoriti da svaki obrtnik i mala tvrtka ispune preuzete obveze, te osigurati institucionalnu potporu, svi sudionici koji razvijaju ideju uvjereni su da će u poslu i uspjeti. Dosad je identificirano 50-ak poduzetnika koji bi mogli ući u klaster, ali je još rano reći koji od njih će doista i započeti proizvodnju. Studiju klastera je po narudžbi uprave Zagrebačke županije napravio Ceraprom, a novost koncepcije je naglasak na suradnji s fakultetima. Osnivači klastera bi službeno bile tri županije, a u Zagrebu će kao potpora biti osnovan tehnološki razvojni centar u kojem bi stručnjaci s FSB-a, ali i FER-a i drugih znanstvenih institucija razvijali nove tehnologije, alate i alatne strojeve. “Tri županije kao osnivači uložile bi početna sredstva, imenovale klaster-menadžera koji bi dalje razradio zajednički nastup na tržištu. U prvoj godini trebalo bi uložiti oko tri milijuna kuna, a u sljedećih pet godina pet milijuna kuna, s tim da bi se udio proračunskih sredstava smanjivao, a povećalo financiranje od strane članica klastera. Svrha županija je i da poduzetnicima pomognu kreditima i subvenicjama početak proizvodnje”, kaže pročelnik Ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko. Vjera Krstelj, profesorica Fakulteta strojarstva i brodogradnje i direktorica Centra za transfer tehnologije, kaže da bi se do početka sljedeće godine trebala završiti sva istraživanja koja će utvrditi prioritet proizvoda za koje će se klaster formirati, te tvrtke koje treba uključiti u proizvodnju. Da bi se provele sve pripreme potrebne za početak proizvodnje, tvrtke koje imaju preduvjete bit će detaljno analizirane i poduprte za proizvodnju.

Tradicija alatnica “Mnogo je sumnji prema klasterima jer ih je teško organizirati, te iako su mnogi najavljeni, rijetki su zaživjeli u Hrvatskoj. Zato idemo korak po korak. Neovisno o dosadašnjim analizama, tražit će se daljnje mogućnosti jer tržište je živo i uvijek se može pojaviti netko kvalitetniji i s više potencijala. Budući da imamo teške rubne uvjete, a to su visoka kvaliteta proizvoda Zapada i niske cijene proizvodnje koje se ostvaruju u zemljama jefitnine radne snage, posebnu pozornost moramo posvetiti izboru proizvoda i proizvođača u timu. Računamo da ćemo naše alate i alatne strojeve prodavati kompanijama koje bi previše novca trebale trošiti da same razvijaju i proizvode nove alate”, kaže prof. Krstelj. Iako su se posljednji uključili u projekt, iz Zagorske razvojne agencije(ZARA) kažu da imaju dugu tradiciju alatnica, te da bi nakon edukacije poduzetnika projekt klastera lako mogao uspjeti. Direktor Zare Siniša Hajdaš kaže da su već proveli anketu među zagorskim obrtnicima i da je interes velik. Izvor: www.poslovni.hr

]]>