Trima raskrižjima potrebni kružni tokovi

ĐAKOVO – Sve veći broj vozila na prometnicama Đakova zahtijeva nove oblike preregulacije prometa pa gradske vlasti već duže vrijeme razmišljaju o gradnji kružnih tokova na svojim najkritičnijim prometnim točkama.

Đakovo do sada nema ni jedan kružni tok, a za takvim oblikom prometne regulacije najveću potrebu imaju tri raskrižja u gradu – ono na Trgu dr. Franje Tuđmana, u najužem centru grada, križanje u Pavićevoj ulici te ono kod Malog parka. Ovo potonje jedino od ta tri križanja opremljeno je semaforima. Kružnim tokovima pospješila bi se protočnost, ali i sigurnost prometa na tim točkama. Čak i najiskusniji vozači reći će kako su tri raskrižja puna nejasnoća kada je riječ o tome tko ima pravo prvenstva prolaska. Pridonosi tome i velik broj ulica koje čine ta križanja. Na raskrižju na Trgu dr. F. Tuđmana, naime, križaju se Radićeva, Jelačićeva i Ulica kralja Tomislava te prometnica k Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, ali i središnja pješačka zona – korzo.

Na raskrižju kod Malog parka križaju se Nazorova, Jelačićeva, Ivakićeva i Frankopanska ulica, a na križanju u Pavićevoj spomenuta ulica, Dravska, Tvrtkova i Kvaternikova. Sve te ulice prometno su vrlo frekventni dijelovi grada. Grad je spreman financirati izradu idejnih rješenja i ishođenje lokacijskih dozvola za kružne tokove. Ponudu za njihovu izradu Gradu je uputila osječka tvrtka “Rencon”, koja je idejna rješenja i ishođenje lokacijskih dozvola spremna realizirati za 57.500 kuna. Za nastavak radova Grad očekuje da ih u cijelosti financira Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Kako doznajemo, kružni tok prvo bi dobilo raskrižje na Trgu dr. Franje Tuđmana. Autor: S.ŽUPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>