Trošak za montažu snositi će HEP

PULA – Ukoliko u idućoj godini na snagu stupi izmijenjena verzija Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom, u kojoj se ovih dana lome koplja između HEP-a, Ministarstva gospodarstva i udruga za zaštitu potrošača, sva će domaćinstva morati imati ugrađeno ograničavalo strujnog opterećenja – limitator struje. Trošak za njegovu montažu snositi će HEP.

Što to konkretno znači za građane Istre i Pule porazgovarali smo s inženjerom Dušanom Benčićem, rukovoditeljem Službe za prodaju i odnose s potrošačima iz Elektroistre. Po njegovim riječima novosti tu zapravo nema, a odredba iz Općih uvjeta isporuke električne energije iz 1991. godine u članku 16. jasno navodi da se »Vršno opterećenje u elektroenergetskoj suglasnosti odobrava prema zahtjevu potrošača, a isporuka se uvjetuje bilo mjerenjem snage bilo sredstvima za ograničenjem snage kao što su osigurači, limitatori ili slično«. Što se tiče Istarske županije Benčić je jasan i veli da svi novi potrošači od te godine imaju ugrađene limitatore i niti jedan novi kupac nije priključen na električnu mrežu bez limitatora ili mjerenja snage. Elektroistra je početkom listopada ove godine imala tako 132.476 potrošača, od čega ugrađene limitatore već ima 55.552 potrošača. Grad Pula ima 53.974 potrošača električne energije od čega 22.857 potrošača ima limitatore. HEP može zatražiti, temeljem Općih uvjeta, veli Benčić, da limitator ugrade i oni koji ga sada nemaju no ne o vlastitom trošku, već će to, ako mu je u interesu učiniti HEP, i to o svome trošku. Ugrađeni limitatori bili bi u tom slučaju dimenzionirani na onoliko vršne snage koliko se navodi u elektroenergetskoj suglasnosti koju je kupac dobio prilikom priključenja. Ako kupac nema valjanu suglasnost ili u njoj nije navedena zakupljena snaga, istu treba definirati. Ukoliko potrošač bude imao problema zbog limitatora, jednostavno se, veli Benčić, može obratiti lokalnom distributeru da mu izvrši zamjenu ograničavala do zakupljene snage ili pak mora zakupiti dodatne kilovate.

Cijena za kilovat iznosi 1.650 kuna s uključenim PDV-om, kaže Benčić. Istovremeno pak dodaje da limitatori nemaju utjecaja na potrošnju struje jer ona konstanto raste i to, u posljednjih 40 godina, po stopi od 3,5 posto godišnje. – Svake godine u Elektroistri bilježimo tri tisuće novih kupaca, što znači i toliko novih limitatora. U isto vrijeme snaga je rasla po stopi od tri posto godišnje i to jednoliko u periodu do 1991. godine bez limitatora i nakon toga sa 40 posto limitatora u mreži, veli Benčić. Kao dokaz da se dodatna snaga ipak neće trebati masovno otkupljivati Benčić navodi da 80 posto kupaca s ugrađenim ograničavalima ima zakupljenu snagu 5,5 kW. Odnosno, da je od promjene Tarifnog sustava iz rujna 2002. godine tek 1.100 kupaca u Istri ili 600 u Puli zatražilo povećanje snage ograničavala do zakupljene snage, a to iznosi svega 2 posto od ukupnog broja kupaca s ugrađenim limitatorima. Upravo zbog toga u Elektroistri su uvjereni da potrošači slabije platežne moći, zbog limitatora i nemogućnosti dokupa dodatne snage, neće biti primorani mijenjati svoje potrošačke navike, kako to navode udruge za zaštitu potrošačkih prava. Koja će se tvrdnja pokazati kao ispravna trebali bi doznati uskoro, no samo ako predložene odredbe prođu vladinu proceduru. B. PETROVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>