Tuđmanov most bez uporabne dozvole

DUBROVNIK – Iako je još prije tri godine bio pušten u redovan promet, Most dr. Franje Tuđmana na ušću Rijeke dubrovačke još uvijek nema uporabnu dozvolu. Potvrdio nam je to inž. Hrvoje Macan koji je bio nadzorni inženjer gradnje mosta.

Na pitanje zašto do sada nije ishođena uporabna dozvola inž. Macan je rekao da to trebaju objasniti oni koji su nadležni i odgovorni. Jedini most tipa »ovješene grede« u Hrvatskoj, dug 491 metar, s pilonom visokim 142 metra, doživio je dvije svečanosti: temeljni kamen je postavio predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman, a u promet ga je pustio premijer Ivica Račan. Sada je most privremeno zatvoren za sav promet, jer se na njemu, prema objašnjenjima projektanta d.Zlatka Šavora i direktora dubrovačke ispostave “Hrvatskih cest” Zlaatka Bendera obavlja stručno-specijalistički pregled uobičajen nakon trogodišnje eksploatacije. I pored činjenice da most nema uporabnu dozvolu, stručna komisija je tijekom sada poduzetog pregleda već ustanovila da je neupitna stabilnost cijele mostovne kontrukcije.

Pomoću specijalnog vozila i s dosta druge tehnike provjeravaju se sva oštećenja na sajlama koje pridržavaju željezni dio mosta za pilon i oštećenja stupova javne rasvjete na mostu što su uzrokovana prevrtanjem i udarima vozila za vrijeme jakog vjetra kad se pojedini nesavjesni vozači nisu pridržavali znakova o ograničenjima prometovanja preko mosta. Jedan od takvih slučajeva dogodio se 23. prosinca 2003. godine kad je snažni vjetar prevrnuo na mostu prikolicu hladnjače koja je oštetila ogradu, a druga veća prometna nezgoda izazvana je 7. ožujka ove godine kad je automobil zanesen vjetrom udario u rasvjetni stup koji je oštetio noseću sajlu. Suad AHMETOVIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

]]>