Turizam zaposlio 24 posto više sezonaca!

ŠIBENIK – Nezaposlenost je u Šibensko-kninskoj županiji i dalje u padu. Krajem kolovoza na Zavodu je evidentirana 8681 nezaposlena osoba, što je u odnosu na isti mjesec lanjske godine pad za velikih 8,5 posto.

Broj nezaposlenih u Šibeniku manji je za gotovo deset posto! Stopa nezaposlenosti pala je na samo 24,7 posto, što je najmanje u zadnjih nekoliko godina. Najveći broj zaposlenih, kazao je Luka Pertina, direktor PS Zavoda za zapošljavanje, dobio je posao po ugovorima na određeno vrijeme. Takvih je više od 70 posto pa je jasno da naši poslodavci, mišljenja je Petrina, koriste ovaj institut i umjesto provjere radnika. Nažalost, i dalje je trend da su među nezaposlenima najbrojniji radnici između 50. i 54. godine života. Takvih je čak 1287 među nazaposlenima, ili čak 14,8 posto. Nezaposlenih starijih od 50 godina je čak 22 posto, što je poseban problem i u RH koji će državna administracija, najavio je Petrina, poticati i posebnim stimulativnim mjerama. Isto tako, država će poticajnim mjerama pokušati poticati i zapošljavanje čak 37,3 posto nezaposlenih koji su na “birou” više od tri godine.

Turizam je najvažniji faktor smanjenja nezaposlenosti, pa su tako i najtraženija zanimanja prodavač, konobar, sobarica, kuhar, kuhinjski radnik, čistačica, pomoćni kuhar i recepcionar. Znakovito je da je broj sezonaca za 23,7 posto veći u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tome je zasigurno pridonio i raniji početak ovogodišnje turističke sezone, zbog ranijeg Uskrsa. Također je znakovito da je pad broja nezaposlenih istodobno pratio i povećani broj novozaposlenih, i to za 5,5 posto u 2005. godini. Petrina je također najavio i osnivanje posebnih neprofitnih udruga, putem programa CARDS 2002. i lokalnog partnerstva za razvoj koje su utemeljile lokalne institucije s međunarodnom zajednicom i delegacijom Europske komisije. Te bi neprofitne udruge trebale izraditi projekte po strogim kriterijima delegacije EK kako bi se mogla koristiti nepovratna sredstva EU fondova. Zdravko PILIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr