Tvornica plastike »Santaj plastika d.o.o.«

VALPOVO – Kad je Zvonko Santaj iz Valpova prije dvadeset godina kupio stroj za brizganje plastike i u svojoj garaži od 25 četvornih metara započeo proizvodnju nekoliko vrsta posuda za cvijeće, nije ni sanjao da će se jednog dana njegova zanatska radionica pretvoriti u pravu tvornicu koja uspješno osvaja europska tržišta.

Danas tvornica plastike »Santaj plastika d.o.o.« zapošljava 72 radnika, radi u tri smjene, može se pohvaliti asortimanom od 200 različitih proizvoda namijenjenih domaćinstvu i građevinarstvu, a prošlu je godinu zaključila sa 22,7 milijuna kuna prihoda, odnosno 1,2 milijuna kuna dobiti. Zbog velike potražnje za plastičnim proizvodima, izgradili su novu proizvodnu halu u zoni malog gospodarstva u Valpovu. Tako se proizvodnja iz garaže prije nekoliko godina preselila u novoizgrađeni moderni objekt na 2800 četvornih metara. Ove godine planira se izgradnja još jedne tvorničke hale površine 1200 četvornih metara i povećanje broja zaposlenih. Kad se u obzir uzme činjenica da se na području istočne Hrvatske danas rijetko koja proizvodna tvrtka može pohvaliti povećanjem opsega poslovanja, širenjem na inozemna tržišta i povećanjem broja radnih mjesta, takav svijetli primjer ne može proći neopaženo, pa je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, ove godine tu tvrtku nagradila Zlatnom kunom u kategoriji srednjih tvrtki. »Početak nam je bio dosta težak. Supruga i ja kupili smo prvi stroj i počeli proizvodnju u garaži 1986. godine. Baš kad smo se počeli probijati na tržište došao je rat i morali smo zaustaviti proizvodnju. Nakon faze mirovanja, 1993. ponovo počinjemo s proizvodnjom, a zanatsku radionicu pretvaramo u poduzeće koje od tada konstantno raste i razvija se, i brojem zaposlenih i širenjem proizvodnog programa«, kazao je direktor »Santaj plastike« Zvonko Santaj.

Od 2001. prisutni su i na tržištu svih zemalja bivše Jugoslavije, a s najnovijim proizvodom – leđnom profesionalnom prskalicom kapaciteta 16 litara, planiraju osvajanje tržišta istočne i zapadne Europe. »Tu tlačnu prskalicu, za koju već postoji veliki interes, predstavit ćemo tržištu u rujnu ove godine na specijaliziranom poljoprivrednom sajmu u Sloveniji. Njome ćemo zaokružiti naš proizvodni program koji se sastoji od pet različitih vrtnih prskalica«, pojašnjava Santaj. Također najavljuje da će uskoro pokrenuti program kupaonske galanterije, koji će obuhvaćati proizvodnju pedesetak različitih proizvoda – od vodokotlića, dasaka za školjku, ormarića, do raznih polica i držača ručnika. »Iako je ulaganje u nove proizvodne programe vrlo skup i zahtjevan posao, naša je prednost ta što u sklopu tvornice imamo pogon u kojem sami proizvodimo kalupe koji su nam potrebni u proizvodnji plastičnih predmeta. Primjerice, samo za novu tlačnu prskalicu bilo nam je potrebno 27 različitih kalupa«, ističe Santaj. Među 200 artikala »Santaj plastike« je i građevinski program na kojem su prošle godine ostvarili prihod od tri milijuna kuna. Kako tvornica ne bi bila bez posla izvan sezone, odnosno u vrijeme kad se ne koriste i ne prodaju artikli za vrt i prskalice, »Santaj plastika« tijekom cijele godine proizvodi ambalažu za prehrambenu industriju i to za svoje stalne klijente – »Podravku«, »Vindiju« i »Dukat«. Prošle godine na smotri CROPAK osvojili su nagradu za najbolju ambalažu u Hrvatskoj, i to za pakovanje »Podravkine« francuske juhe od jednog kilograma. Od 2003. godine u proširenje i modernizaciju kapaciteta uložili su 5,5 milijuna kuna. »Radimo samo na visoko sofisticiranim strojevima što nam omogućuje brz razvoj, jer to je osnovni preduvjet za zadovoljenje tržišta i preživljavanje sve snažnije tržišne utakmice«, tvrdi Santaj dodajući da je visoka kvaliteta njihova garancija uspjeha. Maja Sajler Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>