Tvornicu cementa zamijenit će tvornica noćenja

UMAG – Nakon nekoliko zvučnih signala upozorenja jučer točno u 9 sati u kompleksu Tvornice cementa miniranjem je srušena hala sušara koja je u nekoliko sekundi nestala u oblaku prašine.

Nakon 20 minuta čula se poslije zvučnih signala još jedna detonacija – počelo je rušenje prvog od tri preostala silosa za cement visine 36 metara i zapremine šest tisuća kubičnih metara, što je specijaliziranoj firmi Geotehna iz Varaždina uspjelo tek djelomično. Eksploziv, točnije 17 kilograma amonila, oborio je tek četvrtinu silosa koji su inače statički najkompliciraniji objekti za rušenje. Tako će se krajem idućeg tjedna sa zemljom sravniti taj i preostala dva silosa. Do kraja godine na tom prostoru više neće biti niti jedne od 23 što postojećih, što već srušenih građevina. Nekad uspješna tvornica, u kojoj je proizvodnja ugašena prije godinu dana, planira prenamjenom djelatnosti do 2010. podignuti elitno turističko naselje pod nazivom »Terra istriana«. Projekt je »težak« više od 200 milijuna eura, a planira se i oko 1.200 radnih mjesta, saznali smo od predsjednika Uprave Eda Ivančića. Zanimljivo je da su silosi »živjeli« pola stoljeća – izgrađeni su između 1954. i 1960., kada je u listopadu prvi puta pokrenuta proizvodnja. Sva 23 objekta koja su nekad imala građevnu, danas imaju dozvolu za rušenje.

Budući turistički kompleks na 120 hektara O prenamjeni djelatnosti počelo se razmišljati čim je izgubljeno slovensko tržište. Umažani su se godinama bunili zbog tvornice u gradu, posebno zbog prašine, tražeći da se premjesti, što također nije bilo moguće. Izvršno vijeće bivše skupštine općine Buje još je 1992. donijelo pisani zaključak da podržava razvojni koncept tvornice s ciljem da se proizvodnja ugasi prije 2000. da bi se spriječilo zagađivanje okoliša. Budući turistički kompleks prostirat će se na 120 hektara, od kojih je 15 u vlasništvu kompanije. Imat će dva kilometra plaža, vodeni park na jezeru s niz sadržaja i hotele visoke kategorije. Kako je rekao Ivančić, nakon rušenja svih građevina, a posljednje su velika hala za sirovinu, objekti u kojima su restoran, radionice i laboratorij i zgrada uprave, od nekadašnje tvornice ostat će 60 tisuća tona armirano-betonske konstrukcije. Kupili su poseban hidraulični stroj za drobljenje, nakon čega će se materijal iskoristiti kao podloga za buduće ceste u turističkom naselju. Željezo će kao otpad završiti u željezari. T. KOCIJANČIĆ Snimio B. DANEVSKI Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>