U četiri godine pet milijardi kuna investicija

HRVATSKA – Uprava za poticanje izvoza i ulaganja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koja je korisnik sredstava iz fonda CARDS 2002 Europske komisije, predstavila je na konferenciji za novinare neke od aktivnosti provedenih tijekom prošle godine.

Javnosti se prvi obratio ministar gospodarstva Branko Vukelić koji je tom prigodom istaknuo kako je ulaganje u investicije jedan od prioriteta Vlade. “Vrlo smo optimistični, a ova će godina biti pravi boom na području investicija”, rekao je ministar te napomenuo kako je već pokrenut trend koji investiciju od trgovine pretvara u proizvodnju. Pomoćnik ministra gospodarstva mr. sc. Ivan Mikac rekao je kako investicijsku klimu sami stvaramo, uz savjete i pomoć stručnih ljudi iz Europske unije koji su već prošli sustav razvoja poduzetničkih zona.

Hitro.hr na regionalnoj razini “U razdoblju od 2001. do 2005. godine u više od 40 projekata uloženo je oko pet milijardi kuna investicija, što je rezultiralo otvaranjem preko 7000 direktnih radnih mjesta”, istaknuo je Mikac i napomenuo kako su to neki od učinaka primjene Zakona o poticanju ulaganja. Također, po uzoru na Hitro.hr koji djeluje na državnoj razini, bit će potrebno razviti i sustav regionalnih agencija, dodao je. Voditelji CARDS projektnih timova Norbert Muhnlebach i Philip Corish predstavili su aktivnosti i projekte Uprave za poticanje ulaganja i izvoz. Prema riječima Muhnlebacha, zahvaljujući CARDS programima iz 2002. i 2003. godine razvijene su studije gospodarskih sektora u Hrvatskoj, identificirane moguće prepreke ulaganjima u Hrvatsku i napravljen Certifikacijski program za ulaganje (ICP). Izvor: www.business.hr

]]>