U godinu dana troškovi života porasli za 1.366 kuna

PULA – I dok je Puljanima, da bi normalo živjeli, prošloga mjeseca trebalo sedam tisuća kuna, pitanje je kako se s tim iznosom nosi 545 korisnika pomoći za uzdržavanje • Poražavajući je podatak da u Istri žive čak 2.224 umirovljenika koji primaju mirovinu do 500 kuna, dok je istovremeno umirovljenička košarica u srpnju iznosila 3.339 kuna

U konkurenciji osam hrvatskih gradova Pula i dalje drži neslavno prvo mjesto po troškovima života te su i proteklog mjeseca Puljani najskuplje živjeli. Minimalni troškovi života u srpnju su iznosili 6.857 kuna, a ako je suditi prema pretpostavkama Nezavisnih sindikata Hrvatske, četveročlana pulska obitelj samo za prehranu treba izdvojiti 2.810 kuna, što je čak 600 kuna više nego što izdvaja obitelj iz Zagreba ili 800 kuna više nego obitelj iz Splita! Nevjerojatno zvuči da su troškovi stanovanja Pule i Zagreba gotovo izjednačeni, pa tako Puljani mjesečno za to trebaju izdvojiti 1.895 kuna dok stanovnici metropole i kod stanovanja prolaze 40-ak kuna jeftinije.

Čak je smiješna usporedba sa Zadrom, koji je po broju stanovnika sličan najvećemu istarskom gradu, gdje su troškovi stanovanja manji za 600 kuna. Nakon prehrane i stanovanja Puljanima najviše novca treba za odijevanje, pa tako ispada da je u srpnju obitelj s dvoje djece trebala minimalno 759 kuna, dok ih je prijevoz koštao 500 kuna. Pretpostavljeni troškovi higijene prošlog su mjeseca iznosili 458 kuna, dok je za potrebe kulture četveročlana obitelj trebala u srpnju trebala izdvojiti 435 kuna. Statistički pokazatelji Pulu već duže vrijeme bilježe kao najskuplji grad, a usporedimo li troškove života, očito je da je košarica četveročlane pulske obitelji svakog mjeseca u prosjeku tisuću kuna teža nego u Dubrovniku, Varaždinu, Zadru, Osijeku, Splitu Rijeci i Zagrebu.

Prema podacima Nezavisnih sindikata, prosječna neto plaća za svibanj koja je isplaćena u lipnju iznosila je 4.436 kuna, a tom se plaćom, tvrde u Sindikatu, moglo pokriti 75 posto košarice za četveročlanu obitelj, što je četiri posto više nego prethodnog mjeseca. Također, potrošačka košarica četveročlane obitelji je u srpnju iznosila 5.905 kuna, što je prema najnovijim izračunima za 2,9 posto manje nego mjesec ranije. Razlog za nešto više plaće u lipnju, koje su pogodovale većoj pokrivenosti košarice, jesu isplate regresa u lipnju, tvrde iz NSH-a i dodaju da je košarica bila niža zbog sniženja cijena odjeće i povoljnijih cijena voća i povrća. Ne treba zaboraviti da troškovi obitelji s dvoje djece koja pohađaju dvije izvanškolske aktivnosti košaricu premašuju za dodatne tri tisuće kuna, a pulska obitelj te troškove, koji su u lipnju iznosili 10.357 kuna, svojom plaćom može pokriti tek 42 posto.

Prisjetimo li se da su životni troškovi četveročlane obitelji u isto vrijeme prošle godine iznosili 5.491 kunu, ispada da su u godinu dana troškovi života u Puli porasli za enormnih 1.366 kuna. Pitanje je kako mjesečna novčana iziskivanja koje diktira srpanjska pulska košarica mogu pratiti osobe koje doslovce preživljavaju, a o ciframa potrebnima za hranu i stanovanje, mogu samo sanjati. I dok je Puljanima, da bi normalo (pre)živjeli, prošloga mjeseca trebalo sedam tisuća kuna, pitanje je kako se s tim iznosom nosi 545 korisnika pomoći za uzdržavanje. U pulskom Centru za socijalnu skrb doznajmo da je u srpnju evidentirano čak 112 obitelji koje primaju pomoć za uzdržavanje čija osnovnica iznosi svega 400 kuna. Uz socijalno ugrožene građane, o luksuzu mjesečne košarice može sanjati i većina istarskih umirovljenika. Koordinator Sindikata umirovljenika za Istru Ljubomir Šergo rekao je da u Istri trenutno živi 47.286 umirovljenika, a čak njih 62 posto živi na rubu siromaštva.

Prema Šergovim riječima, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 1.829 kuna, dok se mirovine u Istri kreću oko dvije tisuće kuna. Poražavajući je podatak da na području Istre živi čak 2.224 umirovljenika koji primaju mirovinu do 500 kuna, a njih 5.650 ima mirovinu između 500 i tisuću kuna. Više od 14 tisuća umirovljenika u Istri dobiva mirovinu između 1.500 i 2.000 kuna, a njih 16-ak tisuća ima mirovinu između dvije i četiri tisuće kuna. Usporedimo li podatke iz umirovljeničke košarice u srpnju, iz koje proizlazi da dvoje umirovljenika u vlastitom stanu mjesečno treba 3.339 kuna, jasno je da će velikom djelu umirovljenika u Istri to biti nedostižno.

Prema izračunu sindikata, umirovljenicima je za prehranu trebalo više od tisuću kuna, dok su za stanovanje trebali izdvojiti 1.390 kuna. Uzimajući u obzir visinu mirovina i troškove života koji iz mjeseca u mjesec enormno rastu, preostaje jedino misliti da velik dio umirovljeničke populacije zaista preživljava pomoću trikova. K tome nije naodmet spomenuti i više od pet tisuća nezaposlenih u županiji, odnosno 2.547 nezaposlenih Puljana koji isto tako mogu samo priželjkivati luksuz koji donosi košarica. Na kraju treba naglasiti da troškovi košarice obuhvaćaju tek minimalne mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, odijevanje, higijenu i kulturu, a njima nisu obuhvaćeni troškovi kupovine školskih knjiga i pribora, lijekova te godišnjih odmora i sportskih aktivnosti. D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ Izvor Glas Istre www.glasistre.hr