U gradu je gotovo nemoguće prodati kuću stariju od 30 godina

OSIJEK – Dok sve više Osječana prodaje stanove u gradu i seli u prigradska naselja poput Nove Tenje, Bilja ili Antunovca gdje kupuju jeftine kuće i građevinska zemljišta, u samome gradu gotovo je nemoguće prodati obiteljsku kuću stariju od 30 godina.

Na tržištu nekretnina najtraženiji su stanovi, ponajviše oni sa što više soba, a što manje kvadrata. Kuće su naprosto precijenjene i preskupe – kažu u većini osječkih agencija za promet nekretnina. – Cijene će padati samo kućama koje bi kupac srušio pa na njihovom mjestu sagradio novu obiteljsku kuću ili stambenu zgradu. Ostale starije kuće koje nisu na “placevima” prikladnima za novu stambenu gradnju stoje neprodane, iako stoje oko 40.000 eura. Vlasnici ih ne mogu prodati jer se za 100.000 eura, pa i manje, u Retfali ili Vatrogasnom naselju može dobiti vrhunska novija kuća. U Osijeku se kupuju samo vrhunske kuće, ističe Marijan Matijević, direktor agencije “Ljubek nekretnine”. Kupcima koji bi na mjestu stare kuće gradili novu najzanimljivije su ulice šireg središta grada: Ružina, Kanižlićeva, Hebrangova ili Anina. Izvan središta grada najprivlačnije su spomenute lokacije – Retfala i Vatrogasno naselje gdje su većinom novije kuće. – Presudna je količina novca kojom kupac raspolaže. Na tržištu “prolazi” svaka nekretnina u vrijednosti do 50.000 eura, kaže Matijević.

U ponudi je najviše kuća sagrađenih između 1970. i 1980. godine, uglavnom katnica od 140 do 160 četvornih metara površine. Razlog je tomu, objašnjavaju u agencijama, što su se kasnih šezdesetih i početkom seamdesetih mogli dobiti izuzetno povoljni krediti koje je na kraju “pojela” inflacija pa su bili otplaćivani “kutijom šibica”. U istom razdoblju u gradu je sagrađeno najviše obiteljskih kuća. Bilo je to vrijeme najkvalitetnije gradnje, a i neke navike bile su bitno drukčije nego danas. Ljudi u naponu životne snage gradili su tada goleme kuće s velikim stambenim prostorima ostavljenima “djeci kada odrastu”. No, životne navike s vremenom su promijenjene: djeca su odrasla i većinom odselila od roditelja u stanove ili manje kuće. Stoga je danas mnogo starih, kvalitetno građenih i vrijednih kuća, ali (pre)velikih, demodiranih i skupih za održavanje koje njihovi vlasnici teško uspijevaju prodati. U “Ljubek nekretninama” navode jedan takav primjer.

Obratio nam se stariji sugrađanin koji bi prodao vrhunsku kuća sagrađenu sedamdesetih godina sa suterenom, prizemljem, katom i potkrovljem. Sveukupno 370 četvornih metara službeno procijenjenih na 250.000 eura. Prema našim procjenama, vlasnik te kuće danas na tržištu može za nju dobiti najviše 160.000 eura, a i to uz mnogo sreće, kaže Matijević. Mnogo bolje prolaze vlasnici starih ruševnih kuća koji su “na meti” tzv. novokomponiranih građevinara. Vješti u nagovaranju i dogovaranju, oni uspijevaju otkupiti “straćare” po povoljnim cijenama i na mjestu njih sagraditi stambene zgrade. S druge strane, kvalitetene no velike i demodirane obiteljske katnice od prije tridesetak godina mogu biti prodane samo ako njihovi vlasnici pristanu znatno spustiti, pa i prepoloviti cijenu. Autor: M.FILIPOVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>