U listopadu kreće promet južnim trakom autoceste

ŽUPANJA – U listopadu bi, prema najavama iz Hrvatskih autocesta, trebao biti pušten promet na južnom traku autoceste Zagreb – Lipovac, dionici Županja – Lipovac.

“Gotovo 90 posto toga traka već je pod prvim slojem asfalta, a dinamika gradnje i rokovi za sada se poštuju”, naglašava Tihomir Lažeta, direktor Tehničke jedinice Zagreb – Lipovac, podsjećajući da se radi o punom profilu autoceste u dužini od 30 kilometara. Ugovorno, radovi su podijeljeni na dvije poddionice: na prvoj rade Hidroelektra i Osijek-Koteks, dok je Kamen Ingrad zbog neispunjavanja ugovornih obveza isključen iz te grupe. Na drugoj poddionici radove predvode Konstruktor-inženjering, Cesta Varaždin i Vijadukt, a angažirane su i brojne domaće tvrtke kao podizvođači. “Prema našim podacima, na ovoj dionici do Bajakova ukupno radi oko 500 osoba, a iako su vremenski uvjeti stvarali manje probleme, do kolovoza sljedeće godine radovi bi trebali biti završeni”, mišljenja je Lažeta.

On ističe kako se zbog neostvarenih najava oko dodjele koncesija za vađenje šljunka u RH materijal i dalje dovozi iz susjedne BiH. Od prvobitnih 2 milijuna kubika, sada se dnevno dovozi oko 600 tisuća kubika, što šljunka što drugog materijala za nasipanje, no istovremeni radovi na gradnji autoceste i gust promet tom dionicom ne prouzročuju probleme. “Zahvaljujući dobroj suradnji s policijskim postajama Županja i Otok, rješavali smo i česte gužve tijekom ljetnih mjeseci”, naglašavaju u Hrvatskim autocestama koje su u suradnji s jedinicama lokalne samouprave tijekom gradnje rješavale i probleme oko prilaznih puteva. Naime, projektima je omogućeno da vlasnici zemljišta s obje strane autoceste ne budu odsječeni završetkom radova i puštanjem u promet, tako da se, primjerice, izišlo u susret Općini Nijemci i gradnjom čvora Lipovac bit će sagrađen i dodatni nadvožnjak. “Radi se o njihovoj planiranoj industrijskoj zoni, a dobrim smo dijelom izišli u susret i Hrvatskim šumama šireći neke objekte radi prolaza za divljač i radeći paralelne puteve kroz dodatnih desetak kilometara”, kažu u HAC-u zadovoljni dosadašnjom dinamikom radova. Inače, u tijeku je pregled i razminiranje dijela područja uz autocestu, tako da se promet zaustavlja, a cesta je otvorena 15 minuta prije punog sata. Autor: Z.KNEŽEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr