U listopadu počinju radovi na dionici Đakovo-Sredanci

ĐAKOVO – U idućih 15 dana bit će raspisan natječaj za izvođača radova na prvoj dionici hrvatskog dijela trase koridora 5C – na 23 kilometra dugoj dionici Sredanci-Đakovo, čija je vrijednost 580,000.000 kuna.

Nakon izbora izvođača, radovi mogu odmah početi, a bit će završeni u listopadu 2007. Poručio je to jučer iz Đakova direktor Hrvatskih autocesta Mario Crnjak s prve koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika kroz čija će mjesta prolaziti budući paneuropski pravac. “Do sredine listopada bit će ishođena i građevinska dozvola te dogovoreni izvori, doprema i lokacije odakle će se razvoziti građevinski materijal za prvu dionicu, na čijem su prvom objektu, nadvožnjaku preko pruge kod D. Andrijevaca, radovi otvoreni prošloga četvrtka. S obzirom na specifičnost terena, stanje prilaznih i drugih putova, glavninu transporta građevinskog materijala trebalo bi usmjeriti na željeznicu.

Trenutačno je najveći problem otkuda namaknuti oko 8 milijuna kubika nasipnog materijala, a kao rješenja nude se slavonski kamenolomi i rijeke”, rekao je Crnjak, ističući kako pri realizaciji ovakvih projekata treba računati na to da će, zbog teške mehanizacije, doći do devastacije postojeće cestovne mreže, no kako će HAC učiniti sve da ona bude što manja te da se nakon završetku projekta sanira. Lokalnim tvrtkama sugerirao je da upute zahtjev za uključivanje u radove, tako da ih Hrvatski konzorcij angažira kao podizvođače. Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković rekao je da Grad u ovom projektu vidi svoju veliku šansu u prometnom, gospodarskom i turističkom smislu te angažman ovdašnje operative, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo predložio je da se koordinacija održava jednom mjesečno, a brodskoposavski župan Šimo Đurđević izrazio zadovoljstvo što će koridor 5C njegovu županiju i ovaj dio Slavonije još više povezati sa srednjom Europom i Jadranom. Autor: S.ŽUPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>