U lučkom kompleksu otvara se više od tisuću radnih mjesta

SLAVONSKI BROD – Da je bilo prema planovima od lani, kada je počela gradnja, prvi teret s brodova u Luci Brod pretovarao bi se ove jeseni.

No kašnjenje prouzročeno otežanim uvjetima (kiše, visok vodostaj Save), te čekanjem da HC i HŽ naprave svoje prometnice do luke, nikoga ne zabrinjava previše. Jer, u međuvremenu je projekt proširen toliko da je uputnije govoriti o Lučkoj zoni nego o luci, što i ulaganja povećava s 15 milijuna (država) za samu luku na možda i više od milijardu kuna, pribroje li se već najavljena strana ulaganja u sedamdesetak hektara Slobodne zone Lučkog kompleksa od ukupno 130 hektara zemljišta. To i broj novozaposlenih povećava sa stotinu na više od tisuću. Obaloutvrda s devet vezova bit će dovršena ove jeseni – ustvrdio je ravnatelj Lučke uprave Brod Marijan Jurić na sastanku s pomoćnikom ministra prometa za unutarnju plovidbu Andrijom Bednjičkim, te čelnicima Grada i Županije. No prvi pretovari bit će dogodine, jer treba do luke još dovesti odgovarajuću cestu i prugu.

Prošireni projekt, kojem logističku potporu treba dati i lokalna uprava, predviđa još i gradnju plutajućeg doka za manje popravke brodova, crpne stanice za gorivo i ulje (INA/MOL), pa čak i putničko pristanište (riječni cruiseri s turistima sve su češći gosti Dunava pa se očekuju i na Savi). U brodskoj će luci pristajati i najveći riječni brodovi, a godišnji pretovar u punom kapacitetu mogao bi biti do 4,5 milijuna tona tereta, čemu pridonijeti treba i zasad još pomalo tajnoviti posao s Japancima. Gradnja ove luke možda će ubrzati i početak gradnje kanala Dunav – Sava, koji bi umnogome pridonio uspješnosti luke. Priča za sebe je Industrijsko-slobodna zona uz luku, u kojoj je već jedna danska tvrtka, a najavljuju se Švicarci (120 milijuna kuna) i drugi. No, baš kod novih pogona neke se stvari moraju ubrzati, jer strance zabrinjava, neke čak i odbija, činjenica da pripreme, zbog vlasničkih odnosa (koče i koncesiju za lučki pretovar) i hrpe dozvola, znaju potrajati i do godinu dana. U tomu se očekuje i pomoć Vlade, koja će, najavio je župan Šima Đurđević, u Slavonskom Brodu zasjedati u drugoj polovini listopada. Autor: Z. MATIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>