U manje od godine dana na prilazu oranici Franje Bilandžije u Vuki već dva puta niknuo nepregledni deponij

VUKA – Do njiva mi stalno dovoze smeće ne samo iz Vuke nego i iz susjednih sela i općina. Ima ga stvarno od svuda – ispričao nam je Franjo Bilandžija iz Vuke potkrepljujući svoje tvrdnje računima s točnim adresama onih koji su ih, s ostalim otpadom, bacili na prilazni put i njegovu njivu.

Uputili smo se prema njegovu gospodarstvu i osvjedočili kako tone i tone smeća leže na nekoliko stotina metara dugačkoj prilaznoj cesti do oranica. Bilandžija nam se požalio kako uopće ne može prići poljoprivrednom mehanizacijom polju. Plaši se da će njegovo gospodarstvo propasti te da neće imati hrane za krave, svinje i ostalu stoku koju uzgaja. Svaki dan gledam automobilske olupine, šporete i ostali asortiman zahrđale bijele tehnike, kauče, staklenu ambalažu iz ugostiteljskih objekata, streljivo koje prijeti i nekog će ozlijediti zbog vatre koju ljudi pale kako bi uništili smeće… Najgore je što se i djeca dolaze tu igrati i radoznalo prevrću po smeću pa ih moram upozoravati da ne nastradaju. Zamislite, otpad mi dovoze i gospodarstvenici koji sebe smatraju uglednima i o sebe ne bi dali reći nikakvu lošu riječ. A evo, ovo ih potpuno razotkriva i pokazuje njihovo pravo lice. Pronašao sam vrećice s ispisanim dnevnim utrošcima i točnom znam iz kojih su radnji u Čepinu – jada se Bilandžija pokazujući pronađenu staru poništenu putovnicu i osobnu iskaznicu rođakinje “viđenije osobe iz sela” koja mu je još jedan od dokaza tko mu je sve bacao smeće. Kaže da je na prilaznoj cesti bezbroj puta zatekao neke od onih koji bacaju smeće, ali što mu vrijedi.

Može se s njima samo svađati, kao i s nadležnima iz Općine na koje je, kaže, također ljutit što nemaju razumijevanja za taj ekološki problem. I policiji je prijavljivao što se događa uz njegove oranice, ali nikakve koristi. Strahuje i zbog zaraze koju bi mogao prenijeti na vlastito poljoprivredno gospodarstvo, odnosno na stoku. A razloga za zabrinutost ima. Pokazao nam je, naime, istrunulu glavu bika, zatim lešinu bravca od 150 kilograma koji je tu završio nakon što je životinja uginula pa Bilandžija strahuje da nije zaražen svinjskom šugom. Ako je zaražen, štakori bi vrlo brzo mogli u krugu od pet kilometara prenijeti zarazu, a nadomak smo sela Vuke – napominje.

Dodaje kako je pokrenuo projekt gradnje farme krava u suradnji s Austrijancima u koji je uložio popriličnu novčanu svotu, ali je zabrinut za njegov nastavak. Plaši se da bi sve moglo propasti zbog stanja na zemlji koju je zakupio od države. Najgore mu je, kaže, to što je na istom mjestu, prije manje od godinu dana, bila ista stvar – još veći deponij. Uz pomoć Ivice Beka, predsjednika Županijske organizacije Zeleni Hrvatske, kojima se obratio za pomoć, odrađen je veliki posao i deponij očišćen. Bek pojašnjava kako su deponij sanirali tako što su s Romima organizirali prikupljanje sekundarnih sirovina pa su tako uklonjene brojne automobilske olupine, peći na drva i štednjaci, a pomogao je i jedan poduzetnik s prešom za metal. – No, tko će ponovno organizirati i platiti čišćenje deponija? I koliko će trebati da nesavjesni građani dovezu nova brda smeća? – pita se očajni Franjo Bilandžija. Autor: D. PEJIĆ Snimio: D.PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr