U nove kuće već se uselilo 58 obitelji

KNIN – Izgradnja Novog naselja u Golubiću u završnoj je fazi. Od 30. lipnja prošle godine, kad je počelo iskopavanje temelja za gradnju kuća, niknule su na ovome mjestu 122 nove obiteljske kuće, a bit će ih još više.

Nikola Gvozdenović, predsjednik Udruge Hrvata iz Drvara, ističe da se 58 obitelji već uselilo u nove domove, a ostali će to učiniti do kraja godine. Naselje je izgrađeno u sklopu projekta stambenog zbrinjavanja za obitelji koje su dosad uglavnom privremeno koristile tuđu imovinu. Korisnicima koji su se odlučili na ovaj model stambenog zbrinjavanja Ministarstvo mora, prometa, turizma i razvitka besplatno je dodijelilo građevinski materijal, Grad Knin osigurao je zemljište za gradnju, a Županija šibensko-kninska pomogla je u iskapanju temelja za gradnju Novog naselja. Za unutarnje uređenje i opremanje kuća obitelji će se morati pobrinuti same, kaže Gvozdenović te ističe da su zahvaljujući odluci Gradskog vijeća Knina svi koji grade kuće imali pravo na besplatan komunalni priključak, na vodu i struju. Parcele na kojima su izgrađene kuće su veličine između 750 i 1200 četvornih metara, ovisno o broju članova obitelji, te će ljudi imati mogućnost napraviti vrt ili baviti se nekakvim obrtom.

Među onima koji su se već uselili u novoizgrađene objekte nalaze se 22 obitelji prognanih Hrvata iz Drvara koje su više od tri godine boravile u bungalovima bivšeg vojnog kampa u Golubiću. Novo naselje izgrađeno je pokraj tih bungalova, koji trenutno služe kao privremeni smještaj obiteljima koje su morale napustiti privatnu imovinu, a nisu još riješile trajni smještaj. Ovaj dio Golubića je za samo godinu dana postao neprepoznatljiv. Umjesto praznog prostora, ovdje je sada izgrađen gotovo cijeli mali grad. Ulice su asfaltirane, napravljeni su nogostupi, pješački prijelazi, javna rasvjeta. Struja je priključena, vode ima dovoljno zahvaljujući novoj vodospremi, koju je također u sklopu ovog projekta izgradilo resorno ministarstvo jer je dosad problem bio nestašica vode.

Zasad su samo napravljene kuće, a u planu je još izgradnja igrališta i crkve, dok u jesen počinje obnova školske zgrade u kojoj će nastavu pohađati djeca od prvog do četvrtog razreda — kaže Gvozdenović. Samo obitelji Hrvata iz Drvara imaju 37 školske djece, a koliko će ih biti ukupno, još se ne zna, budući da se nisu svi još uselili u kuće. Ukupno će Novo naselje imati više od 800 stanovnika. Iako mnogi stanovnici Novog naselja još nemaju posao i mnogi žive od socijalne pomoći, svi su zadovoljni jer su napokon dobili krov nad glavom i nakon godina lutanja našli svoj kutak u Hrvatskoj, ističe Gvozdenović. S obzirom na to da će se broj stanovnika u Golubiću dovršetkom Novog naselja znatno povećati, jedan od prioriteta bit će, uz obnovu škole, i proširenje groblja. U blizini već imaju Poštanski ured, tu je i Zadružni dom, a uskoro će se otvoriti kiosk s voćem i povrćem te trafika. Živana JURAS Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr