U ponedjeljak počinje uređenje Foruma

PULA – Uređenje najstarijeg i najljepšeg gradskog trga, Foruma, započet će u ponedjeljak, 16. siječnja. To će biti i početak realizacije projekta cjelokupnog uređenja, ali i revitalizacije starog grada, što bi uključivalo, u kasnijim fazama, uređenje Kandlerove, Giardina, Ulice Sergijevaca s izdvojenim krakom Flanatičke do tržnice, potom svih uspona koji vode prema Kaštelu i, naravno, samog Kaštela kao okosnice cijelog projekta i središta tog »prstena«.

Ostvarenjem ovih zamisli koje je predstavila (n)ova gradska vlast Pula bi konačno trebala dobiti stari grad koji će živjeti cijelu godinu. Predio, sada mračan i negostoljubiv, trebao bi tako postati kvart u koji će ljudi rado zalaziti, jer će biti osvijetljen, sa živopisnim poslovnim prostorima što bi se trebali dodijeliti obrtnicima i zanatlijama te umjetnicima koji bi ovdje imali svoje atelijere, organizirali prodajne izložbe i izradu tipičnih suvenira. Sve bi trebala zaokružiti i priča o Centru muzeja i knjige koji bi također trebao objediniti dio tog prostora od Gradske knjižnice (gdje bi se smjestila i zbirka starih vrijednih knjiga), preko stare rimske vile koja se iz dana u dan zapravo i otvara građanima, Dvojnih vrata, Arheološkog muzeja do Sveučilišne knjižnice.

Zamjena starih ploča istovjetnim sivim pješčarom – Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku o sanaciji ploča na Forumu, što je bila nasušna potreba, a što dobro znaju svi građani koji tuda hodaju, kao i turisti koji svake godine u sve većem broju dolaze u naš stari grad. Ta je potreba pogotovo vidljiva u vrijeme kiša. Radi se, dakle, samo o zamjeni starih i uništenih ploča, i to originalnim kamenom, takozvanim sivim pješčarom, dok će valjane ploče biti ponovno iskorištene, samo preslagane. Sanacija će obuhvatiti preslaganje ploča i održavanje podzemne komunalne infrastrukture, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i imovinu Vladimir Žmak. Već u ponedjeljak, dakle, na Forum ulaze »komunalci« koji će obnavljati infrastrukturu u dijelu programa redovnog ili pojačanog održavanja. S obzirom da će istovremeno biti više izvođača, radovi će se odvijati u dvije faze i to najprije na područjima, odnosno poljima za koja se zna da je ispod njih instalacija, a potom će se na preostalim dijelovima samo preslagati ploče. – Započet će se uz zgrade gdje je galerija »Cvajner« i Turistička zajednica, potom u obliku slova »T« ići poprijeko do Augustovog prolaza, s izdvojenim krakom prema Gradskoj palači. Ta bi faza trebala biti gotova do ožujka, do kada bi i Grad trebao provesti javni natječaj i odabrati najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova preslaganja ploča. Tada će započeti druga faza preslaganja ploča koja bi trebala biti dovršena do sredine lipnja, pojasnio je pročelnik Žmak hodogram uređenja Foruma. VIŠE O OVOJ TEMI NA

]]>