U poslovnoj zoni Tison uskoro najveći vodeni park u Hrvatskoj

VODNJAN – Najveći vodeni park u Hrvatskoj, go-kart stazu te prateće ugostiteljske sadržaje na površini od gotovo osam hektara u sklopu poslovne i industrijske zone Tison gradit će tvrtka Aqua Adora u vlasništvu mađarskih osnivača.

Park će se nalaziti na području katastarske općine Galižana, na južnom dijelu zone ukupne površine više od 400 hektara između Vodnjana, Galižane i Gurana. Elaborat poslovno-industrijske zone, koji nema težinu prostorno-planske dokumentacije, predviđa ukupno 36 hektara namijenjenih sportu i rekreaciji. Kao najpovoljniji, točnije jedini ponuđači, članovi Uprave te tvrtke Istvan Balasdi-Szabo i Tamas Kauser Gabor potpisali su jučer s predstavnicima Grada Vodnjana ugovor kojim su pravo na građenje u poslovnom parku dobili na 50 godina, nakon čega će sve objekte prepustiti Vodnjanu. U tom razdoblju Gradu će plaćati godišnju naknadu u iznosu od 150 tisuća eura, s time da će se ona ubuduće usklađivati sa službenim podacima o porastu troškova života. Investicija Mađara »teška« je oko osam milijuna eura. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović navodi da je po natječaju investitor dužan u roku od 18 mjeseci od donošenja urbanističkog plana za taj park u potpunosti dovršiti gradnju kompleksa. Plan bi, saznajemo, trebao biti donesen u prvoj polovici 2006. godine, a prva bi godišnja naknada Vodnjanu bila isplaćena početkom 2007. Investitor je dužan i u roku od 90 dana preregistrirati sjedište firme iz Kaštela Starog na područje Grada Vodnjana. Na naše pitanje o razlozima za raspisivanje tako usko definiranog natječaja, gradonačelnik odgovara da je Aqua Adora ranije pokazala interes za gradnju vodenog parka, nakon čega se Gradsko poglavarstvo odlučilo na objavu natječaja.

Aquapark će biti prvi takav kompleks u Hrvatskoj pa bi trebao obogatiti lokalnu, ali i nacionalnu turističku ponudu. Ostvarenjem ovog projekta stvaraju se pretpostavke za daljnji razvoj poduzetničkog parka Tison, jer će investitori početi i s izgradnjom infrastrukture. Trebamo imati na umu i otvaranje novih radnih mjesta – od 150 do 200 stalno zaposlenih ili sezonskih radnika – čime se Poglavarstvo prvenstveno i vodilo u toj odluci, kaže Vitasović. U zabavno-ugostiteljskom parku, koji će se protezati na površini od 77 tisuća četvornih metara, mađarski su investitori predvidjeli više od 20 velikih tobogana i isto toliko malih te bazena s umjetnim valovima, uključujući onaj namijenjen masaži i rekreaciji. Uz go-kart stazu, kompleks će imati dvoranu za kuglanje i niz raznovrsnih restorana i kafića. U središtu kompleksa, za koji navode da će biti uređen prepoznatljivim motivima Istre, zamišljena je velika arena u kojoj bi se mogli održavati koncerti i druga kulturna zbivanja. Na novinarsko pitanje kako će se tako veliki kompleks opskrbljivati vodom, Zoltan Balazs Piri iz mađarske tvrtke Kroma koja sudjeluje u projektu odgovara da za te potrebe nisu nužne velike količine vode.

Naime, nakon prvog punjenja bazena voda se pročišćuje te dopunjuje, a očekivani dnevni gubitak je tek pet posto ukupnog kapaciteta. Aquapark će raditi tijekom ljeta dok će go-kart staza biti otvorena u nešto dužem razdoblju. Posjetitelji će cijele godine moći koristiti kuglanu i sve ugostiteljske objekte, ako se za time pokaže potreba. Osnivači tvrtke Aqua Adora navode da u Budimpešti, na obali Dunava, trenutno grade sličan kompleks. Taj će park biti većih dimenzija od vodnjanskog i otvoren tijekom cijele godine. Zanimljivo je da se tvrtka iz Kaštela Starog zapravo primarno bavi građevinskim poslovima i trgovanjem nekretninama, a članovi njene Uprave najavljuju i moguće aktivnosti na jugu Istre upravo u toj djelatnosti, primjerice stanogradnju. Iako u tom kontekstu nisu spominjali zonu Tison, poznato je da je unutar poslovno-industrijske zone predviđeno čak 27 hektara za rezidencijalni kompleks. Z. STRAHINJA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>