U potrazi za stručnjacima

HRVATSKA – Industrija informatičke tehnologije (IT) iz godine u godinu razvija nove tehnologije i bilježi visok postotak rasta. Primjena novih tehnologija zahtijeva i sve veći broj informatičkih stručnjaka, čiji je manjak prisutan na europskom, ali i na hrvatskom tržištu.

Istraživanja pokazuju da će se u idućim godinama Europa suočiti s ozbiljnim nedostatkom kvalitetnog informatičkog kadra, bez obzira na potragu i zapošljavanje stručnjaka iz drugih zemalja, jer se i dalje bilježi proizvodnja i otvaranje većeg broja radnih mjesta nego što je IT radnika. Hrvatska vlada u svojoj strategiji razvitka, koja se odnosi na znanost, ističe da je Hrvatskoj potrebno tisuću novih stručnjaka informatičko-komunikacijske tehnologije godišnje. Na našim sveučilištima godišnje ih diplomira između 200 i 300, što je 700 do 800 informatičara manje od tržišnih potreba. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nema informatičkih stručnjaka. Rezultati istraživanja provedenog prošle godine pokazuju da je nešto više od devet posto tvrtki imalo predviđena sredstva za daljnje informatičko školovanje radnika, no čak 60 posto planira povećati proračun upravo u tu svrhu tijekom ove godine. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo je akciju s ciljem edukacije nastavnika.

Svi će osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici morati položiti ispit kako bi dobili ECDL (European Computer Driving Licence) certifikat, koji predstavlja osnovno poznavanje informacijske tehnologije, a postoje naznake da će istu obvezu uskoro imati i svi državni službenici. Pozitivni su primjeri velikih multinacionalnih kompanija poput Siemensa ili Ericssona, koje u Hrvatskoj pronalaze kvalitetnu informatičku radnu snagu te dokazuju kako Fakultet elektronike i računarstva te Fakultet organizacije i informatike dobro obavljaju svoj posao. No plaće su daleko ispod zapadnoeuropskih, tako da mnogi školovani informatičari posao pronalaze u inozemstvu. Osim formalnog obrazovanja, IT zahtijeva i specijalizirane centre koji će omogućiti stjecanje industrijskih certifikata i pružati jedan fleksibilniji oblik školovanja od fakulteta. Taj je oblik edukacije namijenjen prije svega informatičkim profesionalcima. Gotovo svi renomirani predstavnici IT prisutni su i na našem tržištu. Najrazvijeniji od njih je Microsoft Official Curriculum, a tu su još Algebra, Oracle, IBM i KingICT. Sve veći broj polaznika specijaliziranih tečajeva dokaz je kako su ljudi svjesni da će sektor informatičke tehnologije i dalje rasti te da je dodatna edukacija nužna za konkurentnost na tržištu. Onima koji se još nisu odlučili za životni poziv, ovo je možda pokazatelj. Luka Capar Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>