U Preku potpisan ugovor o donaciji montažne kuće

PREKO – U Preku je u četvrtak potpisan ugovor o darivanju jedne drvene montažne kuće za troje malodobne djece Antu, Šimu i Mariju Olivari iz Preka na otoku Ugljanu. Donaciju kuće vrijedne oko 70.000 eura sa 60 metara četvornih stambenog prostora malodobnoj obitelji Olivari dala je tvrtka “Kuće Banini” d.o.o. iz Zadra vlasnika Šime i Paula Baninija, te “Metal-obrada” Jure Perkovića. S potpisivanja ugovora o darivanju drvene montažne kuće za Antu, Šimu i Mariju Olivari Djeca Olivari iz Preka izgubila su oca Ivu iz Tisnoga na Murteru i majku Nives u samo nekoliko godina, a preminuli su mladi od iste zloćudne bolesti, karcinoma koštane srži.

Tragediju koja je pogodila obitelj Olivari i malodobnu djecu, ljubavlju, pažnjom i svakodnevnom nesebičnom brigom ublažile su tete Ruža Mašina i Mladenka Jerolimov. Istodobno, osnovan je Inicijativni odbor za rješavanje stambenog pitanja djece Olivari, a na poticaj Općinskog društva Crvenog križa Preko s predsjednikom Nikolom Smudom, koji je uložio dosta truda da se ova inicijativa sretno okonča i da djeca dobiju svoj dom. S Gradskim društvom Crvenog križa Zadar uspostavljena je suradnja, te kad je tvrtka “Kuće Banini” iz Zadra ponudila jednu svoju kuću Crvenom Križu Zadar, da je daruju onima kojima je najpotrebnija, prof. Bore Galac kaže da se nije dvoumio kome je treba darovati.

Potpisujući Ugovor o darivanju kuće za obitelj Olivari, Šime Banini je rekao da je riječ o ekomontažnoj drvenoj kući udobnoj za stanovanje i pozvao i druge poduzetnike da donacijama pokažu humanost na djelu. Kuća za djecu Olivari postavit će se na predjelu pješčane uvale “Jaz” u Preku na zemljištu koju su djeca dobila u nasljedstvo, dok će zemljane i pripremne radove za komunalnu infrastrukturu osigurati Općina Preko.

Potpisujući ugovor u ime malodobne djece Ante (16), Šime (14) i Marije (12), zakonska skrbnica Marija-Ruža Mašina javno je zahvalila svima koji su pomogli da troje djece Olivari dobiju svoj dom. – Hvala svima, Crvenom Križu Zadar, Crvenom Križu Preko, Općini Preko i donatorima Banini koji su nam svojom donacijom pomogli da dobijemo ovu kuću. Sretni smo, uglas su dječje iskreno rekli Šime i Marija Olivari. – S pripremnim radovima u uvali Jaz gdje će se postaviti kuća započet ćemo odmah tako da se nadamo da bi sve trebalo biti gotovo do 1. rujna i početka školske godine, da djeca konačno dobiju svoj dom. Već nekoliko godina tražimo način da pomognemo Anti, Šimi i Mariji da dobiju svoj dom, jer preuređeni stan iznad uljare Preko nije adekvatan za kvalitetno stanovanje djece. A željeli smo da djeca ostanu zajedno u Preku i ne odu negdje u dom, rekao nam je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.

Autor: J. MARCELIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Kuhinje

]]>