U RH najprivlačnija je kombinacija povijesnog s prirodnim ljepotama

ZAGREB – “Hrvatska je kao torta s puno, puno slojeva, jednostavno nemam boljih riječi kojima bih to opisao”, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike Charles Sullivan nakon dvadesetodnevnoga putovanja po Hrvatskoj.

Charles Sullivan, koji je sa skupinom Amerikanaca posjetio Zagreb i Nacionalni park Plitvice te više mjesta na hrvatskoj obali, od Dubrovnika i Splita do Rijeke i Opatije, autor je Enciklopedije kalifornijskih vina i niza drugih knjiga. Prije dvije godine izdao je i knjigu “Zinfandel: Povijest grožđa i njegovog vina” u kojoj ide za tragom zinfandela do njegovih hrvatskih korijena. “Ono što nam je bilo najprivlačnije u Hrvatskoj je kombinacija povijesnoga s prirodnim ljepotama. Toliko je povijesti u mjestima koja smo obišli, toliko raznih utjecaja, od Bizanta i stare Grčke, Venecije, naravno, Austro-Ugarske…”, izjavio je, dodavši kako je bio zapanjen pulskom Arenom. “Znao sam za nju, čitao o njoj, ali svejedno sam ostao zatečen njezinom ljepotom i njezinom veličinom”, dodao je. Govoreći o dojmovima koje je ponio iz Hrvatske, Sullivan je rekao: “Vrlo impresivno.”

“Znate, teško je impresionirati nas iz Kalifornije i Oregona, s pacifičkom obalom, ali predivna je i vaša. Ono što je nama bilo najprivlačnije u Hrvatskoj jest kombinacija povijesnoga s prirodnim ljepotama”, istaknuo je. Po njegovim riječima Hrvatska nije “standardna kolotečina, bilo je kao da smo bili u zemlji koja još nije otkrivena. Povijest, kultura, arhitektura… to je ono što je bilo od naročitog interesa svima u skupini od 25 Amerikanaca koji su u Hrvatsku pošli u organizaciji agencije Go Ahead”, napomenuo je. “Šetnja dubrovačkim zidinama, upoznavanje, u Splitu, s djelima Ivana Meštrovića, ljepota Plitvičkih jezera… ostat će nezaboravni trenuci za svakoga”, rekao je Sullivan.

On je Hrvatsku obišao dijelom u aranžmanu agencije Go Ahead Vacations, iz Cambridgea, u Massachusettsu, a dijelom u vlastitom aranžmanu. Go Ahead, čija je matična organizacija EF Education, najveća u svijetu obrazovna putnička agencija, po prvi put je ove godine uključila Hrvatsku u svoj program kao “privlačnu, novu destinaciju.” Po povratku u Ameriku, Sullivan je nazvao agenciju Go Ahead i sugerirao da u putovanja u Hrvatsku moraju uključiti i Pulu. Na kraju razgovora Charles Sullivan je rekao: “Moja supruga i ja puno putujemo, ali rijetko kažemo – vratit ćemo se jednoga dana. Za Hrvatsku sam gotovo siguran da ćemo joj se vratiti jednoga dana”, dodao je. Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr