U Salonitu zaradili azbestozu i – otkaz

SOLIN – Otpuštenih 45 radnika solinskog “Salonita”, koji su sredinom srpnja odlukom stečajnog upravitelja Ivana Sunare dobili otkaze odlučili su, zbog ignoriranja uprave i vlasti, svoja prava izboriti dežurstvima u tvornici, te organiziranjem u udrugu “Biglovi Salonita”.

Ako je cijela hrvatska javnost u pet-šest dana osigurala život psima kojima su lomili noge, valjda će imati razumijevanja i za nas, kojima nisu slomljene samo noge, nego čitave kičme naših obitelji. Ne znamo do kada ćemo biti tolerantni i civilizirani, dok našim životima upravlja onaj tko nas je pokrao i oduzeo nam pravo na rad — čulo se od ogorčenih radnika Salonita. Smatraju da Ivan Sunara mora povući otkaze koji su nezakoniti i podnijeti ostavku jer je u Salonit doveden da ga izvede iz krize, a od kada je on stečajni upravitelj, kažu, dug od 30 miljuna kuna još je i povećan.

Zašto se nije pričekalo do donošenja Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu, nego ćemo ovako više od pola godine biti na ulici, bez iti jedne kune. Među otpuštenima ima mnogo profesionalno oboljenih zbog rada s azbestom, koje bi zakon trebao štititi od otkaza. O beneficiranom radnom stažu da i ne govorim — rekao nam je otpušteni Srećko Puljas. Zajedno s radnicima, u sobi za sastanke u koju su donijeli vreće za spavanje, deke i hranu, i bivši je direktor Ivo Ljubić kojeg Sunara nije htio ni saslušati kako spasiti tvrtku od propasti.

Treba inzistirati na hitnom donošenju ovog Zakona i ne dozvoliti da se i jedan radnik Salonita nađe na ulici dok ne budu regulirana njihova prava koja zaslužuju. Uz otpremninu, njih 150 može dobiti starosnu mirovinu. Znam da je nemoguće da svih 250 ljudi ostane na poslu, ali uz nove investitore, povećanje proizvodnje i redovito plaćanje dugovanja, Salonit bi se mogao pokrenuti. Očekuju da će Trgovački sud ukinuti stečaj pokrenut prije godinu dana nad nekad moćnom tvornicom u Vranjicu, jer je donesen uz mnogo nepravilnosti. Uz to samo četiri dana nakon dobivenog otkaza, Porezna uprava je od Državnog odvjetništva u Splitu zatražila da se zaustave sve radnje u vezi sa Salonitom jer se investitor Robson Holding ApS iz Danske zainteresirao za preuzimanje svih njihovih dugovanja. Ivan KAŠTELAN Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr