U Slavonskom Brodu druga europska bioenergana

SLAVONSKI BROD – Đuro Đaković Elektromont i Mio Veneers potpisali su u srijedu u Slavonskom Brodu ugovor za projektiranje i gradnju modularnoga kogeneracijskog postrojenja ĐĐ ENITEH 500.

Ugovor je vrijedan 1,6 milijuna eura, a riječ je o postrojenju za proizvodnju električne, toplinske i rashladne energije. Kako je naglasio direktor Elektromonta Zdravko Stipetić, postrojenje ĐĐ ENITEH 500 predstavlja novu generaciju kogeneracijskih postrojenja na biomasu s korištenjem zračne turbine, i uz sličan pogon u Velikoj Britaniji, bit će jedini u Europi. »Ovaj je posao rezultat višemjesečne suradnje između Elektromonta, riječke tvrtke Energija i tehnologija te oprisavačkog Mio Veenersa, koji je našao svoj interes u ovakvom iskorištavanju biogoriva«, rekao je Stipetić. Potvrdio je to i direktor Mio Veneersa Mato Vladić kazavši da ta tvrtka koja proizvodi furnir i furnirske ploče dnevno ima oko sedam tona otpada. »U ovom smo projektu pronašli mogućnost da se na koristan način riješimo velikih količina otpadnih tvari koje će biti gorivo za proizvodnju električne energije«, kazao je Vladić. Za proizvodnju 426 kilovata zelene električne energije potrebno je oko 450 kilograma sirovine, no još veća vrijednost postrojenja je u maksimalnoj iskoristivosti biomase, jer će se ispušni zrak iz turbine koristiti za proizvodnju toplinske ili rashladne energije. »Tako će, osim 426 kilovata zelene električne energije, biti proizvedeno i 1000 kilovata toplinske energije te 435 kilovata rashladne energije, odnosno vode za hlađenje«, objasnio Mijo Beronja, idejni začetnik projekta iz riječke tvrtke Energija i tehnologija.

Projekt bi se trebao isplatiti za tri godine, što je dvostruko kraće nego kod klasičnih postrojenja, a buduća otkupna cijena proizvedene električne energije iz biomase je oko 126 eura po megavat satu uz 12 godina jamstva otkupa i cijene. Stipetić je istaknuo da ovakve bioenergane imaju višestruko povoljne učinke: smanjenje ovisnosti o uvoznim energentima, zadovoljavanje zahtjevima EU-a, razvoj ruralnih područja, otvaranje više od 100.000 radnih mjesta u idućih 10 godina, mogućnost otkupa otpada od poljoprivrednih gospodarstava, rješavanje problema zbrinjavanja otpada u drvnoj industriji i poljoprivredi, ali i zaštita okoliša. Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Krunoslav Plačko istaknuo je da bi u ovom projektu subvencija bila oko 1,5 milijun kuna. Anita Benić Izvor: www.vjesnik.hr

]]>