U starom gradu tri nova stana iz programa poticane stanogradnje

BUJE – U tijeku je pojačavanje temelja zgrade u starogradskoj jezgri, iza zvonika crkve Sv. Servula, u kojoj bi do veljače trebala biti uređena tri nova stana iz programa poticane stanogradnje, doznajemo od komunalnog pročelnika Adriana Mikolaučića.

Zahvat vrijedan oko 450 tisuća kuna, za koji su sredstva osigurana u gradskom proračunu, povjeren je poduzeću Team iz Čakovca, a izvođač je specijalizirana zagrebačka tvrtka Geotehnika. Dovršetak se očekuje za oko mjesec dana, a slijedi uređenje stanova, za što su Grad i Agencija za promet nekretninama sklopili ugovor s bujskim Građevinarom. Dosad su u Bujama po programu POS-a uređene tri zgrade, u što je Grad uložio oko milijun kuna, a posebnost im je što se nalaze u starogradskoj jezgri, pa ovi zahvati istovremeno doprinose stambenom zbrinjavanju građana te sanaciji i oživljavanju starog dijela grada. U sklopu komunalne izgradnje na području Buja nedavno je dovršeno asfaltiranje pristupa i parkirališta ispred Talijanske osnovne škole, kao i postavljanje javne rasvjete, dok će horizontalna signalizacija biti izvedena uskoro, u sklopu radova na čitavom području grada.

Te su poslove obavili pazinska Zebra i bujski Brolex, koštali su 200-tinjak tisuća kuna, a toliko u Gradu planiraju potrošiti za asfaltiranje oko dvije tisuće kvadrata Stanične ulice, što bi trebalo početi idućeg tjedna i koje je slijedom pozivnog natječaja također povjereno Zebri. Rekonstrukcija niskonaponske mreže i postavljanje javne rasvjete na području Burola trebali bi biti kompletirani do polovice listopada. Ti su radovi vrijedni oko 110 tisuća kuna, rekao je Mikolaučić, a u financiranju sudjeluju HEP i Grad. Pri kraju su radovi na niskonaponskoj mreži i javnoj rasvjeti u Vižinadi, a dovršena je i druga faza javne rasvjete u naselju Monte Bašter. Za idejni projekt uređenja Trga sv. Servula dobivena je suglasnost konzervatora, a tek treba ishodovati dozvole i osigurati potrebna sredstva, koja se procjenjuju na oko 2,5 milijuna kuna, istaknuo je Mikolaučić. K. F. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>