U Sveučilišnu knjižnicu za nepune dvije godine

SPLIT – Nakon što je na trećem ponovljenom natječaju za izvođača radova nove zgrade Sveučilišne knjižnice izabran splitski Lavčević, radovi na novom objektu kreću za desetak dana.

Rok za izgradnju zgrade buduće Sveučilišne knjižnice natječajem je određen na 20 mjeseci, a zemljani radovi već dovršeni i slijedi organizacija gradilišta. Na trećem natječaju (prethodna dva natječaja su poništena) povjerenstvo je između četiri splitske i jedne zagrebačke građevinske tvrtke izabralo upravo tvrtku Lavčević s ponudom od 97 milijuna kuna, što je usvojeno kao prihvatljiva cijena za cjelokupne radove na novom objektu. Iako se prvotno nagađalo da će nova zgrada na kampusu biti replika poznate Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, rektor Splitskog sveučilišta je demantirao takve tvrdnje.

Idejno arhitektonsko rješenje zgrade Sveučilišne knjižnice, rad projektantskog tima na čelu sa splitskim arhitektom Lovrom Petrovićem, bitno se razlikuje od onog zagrebačkog. To se ponajbolje vidi u činjenici da je prema rješenju arhitekata jedan veći dio objekta smješten ispod razine zemlje, koji na spretan način u te prostore prenosi danje svjetlo, uključujući i čitaonice koje će biti smještene u tom dijelu. Zgrada će, vjerujem, u arhitektonskom smislu pobuditi interes javnosti svojim neobičnim, ali funkcionalnim oblikom — objašnjava rektor Pavić. U novoj zgradi, osim čitaonica, smjestit će se i niz drugih sadržaja poput višenamjenskih dvorana, restorana, kafića, studentskih prostorija i multimedijalnog kluba. L. KOVAČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr