U Trg uloženi milijuni, a pothodnik prokišnjava!

OSIJEK – Uz obnovu središnjih gradskih trgova, Ante Starčevića i Ivana Pavla II., radilo se i na obnovi pothodnika, jedne od najatraktivnijih lokacija u gradu. Na žalost, iako je priča o velikim ulaganjima i novom blještavom trgu brujala cijelom Hrvatskom, nije sve baš tako sjajno.

Građani upućuju brojne kritike, a među češćima se spominju i dalje ne promijenjeni drveni poklopci šahtova, kojima nikako nije mjesto na trgovima, neuređen prilaz pothodniku iz Name, dizalo za invalide koje još uvijek nije u funkciji, (pre)skupe klupe kojima očito ne odgovara naša klima, ali i mnogi drugi. Više od 60 milijuna kuna iznos je koji je službeno utrošen na obnovu Trga, no čini se kako ta cifra nije konačna, jer radovi još traju. Od poslovnih gubitaka prouzročenim mjesecima polupristupačnim pothodnikom, trgovci se još uvijek nisu oporavili, iako su jedno vrijeme bili oslobođeni plaćanja zakupa. Kako su preko trgova prepunih strojeva koji su brujali i prašili prolazili samo oni građani koji su to uistinu morali, a ulazi u pothodnik bili poluprohodni, ni ne čudi što su vlasnici lokala jedva krpali kraj s krajem, a većina je poslovala s gubitcima. – Prilaz pothodniku iz Name uistinu je katastrofalan, to je velika sramota. Obećan je bio i WC, a on malo radi, malo ne. Istina, kada se u njega može ući, vidi se da dobro izgleda i da je jedna od rijetkih svijetlih točaka u pothodniku. Od ostalih radova promijenjene su pločice, koje su sada još lošije, stavljena je nova rasvjeta i knauf na stropove. Problem prokišnjavanja je ostao, a propali su i pokušaji skrivanja jer se tragovi vlage mogu vidjeti – rekao nam je jedan od trgovaca iz pothodnika. Zadovoljan je tek što u vrijeme radova na trgu njegovoj radnji nije pao promet, ali razlog je tomu samo činjenica da u gradu nema konkurencije. Mnogi su drugi, dodaje, “zaronili” jer nisu mogli izdržati tolike mjesece bez kupaca.

Dizalo za invalide, podsjetimo, stoji jer Trg još uvijek nije prošao tehnički pregled za koji se čeka stavljanje poklopaca na šahtove. Najavljeno je da će do kraja veljače šahtovi napokon biti uređeni, a tada će središnji trg moći i na tehnički pregled. Ne tako davno, bivša je vladajuća garnitura u Osijeku najavljivala da će pothodnik biti uređen na način koji će ostavljati dojam ekskluzivnosti. “Pothodnik neće izgledati kao palanka i oni koji posluju u njemu morat će se tomu prilagoditi, a svoje poslovanje uskladiti s ekskluzivnošću prostora nakon završetka njegove obnove”, rekao je tadašnji zamjenik gradonačelnika Ivan Bešlić. Na žalost, sadašnji izgled pothodnika ipak je bliži palanci nego ekskluzivnim europskim lokalima. Autor: I.SEKOL Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>